【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
隻粉底係咪重酒精?
懷疑就嚟differin同壬二酸都會斷貨
見佢成分表酒精排第3

用緊MUF HD SKIN 高清隱形持妝粉底
早:Cerave foaming facial cleanser Normal to oily skin -> Pixi glow tonic 抹T字位 -> Mary & May Idebenone + Blackberry Complex Serum (唔搽鼻) -> manyo bifida complex ampoule (唔搽鼻) -> Anessa 粉紅色防曬

晚:Cerave foaming facial cleanser Normal to oily skin -> differin (鼻) numbuzin no.3 super glowing essence (輕拍其餘位置) -> manyo bifida complex ampoule -> cerave resurfacing retinol serum -> HABA Squalane
鼻只搽differin

Differin + glow tonic 呢個組合用左2星期
我都覺得有時搽左粉餅落妝啲瘡熟左
另一個post都見到有人話敷爽膚水會快熟
睇黎用「焗」嘅方法會快啲熟?

眾絲要努力發掘新野了
咁都係會令皮膚整體易啲抽乾,暗瘡快謝
https://lihkg.com/thread/3472926/page/14
可以試下用NIA精華取代Mary May精華搽全面
通常係用抽乾嘅原理
礦物粉體同酒精都會加速
原來係咁 唔該曬絲打
咁支粉底係咪可以keep住繼續用?
有時見啲瘡未熟曬都會痴粒暗瘡貼焗熟佢
唔過乾就可以,中庸之道,太油太乾都唔好
明白 唔該曬
叫左佢開Finacea俾我
等包膠
好少巴絲有機會用finacea
諗住一日用一次先,夜晚用完A酸gel再用
hello 絲打 我上網睇過fungal acne 有啲似呢個狀況想請教一下
問題:
額頭,面頰有一粒粒類似疹,間唔中先有暗瘡一兩粒
一邊面頰泛紅,有時甩皮
上粉底會明顯甩皮+鼻傾下巴明顯粉刺

日常護膚:
之前就係用ANR…而家停咗一兩個禮拜,盡量面簡單護膚
朝早:eucerin AtoControl Acute Care Cream, 幸福肌防曬
夜晚:幸福肌卸妝,eucerin cream 間唔中用酸for鼻

而家皮膚穩定返啲 但係都唔平滑,有啲黃
請問有冇咩可以加去改善?
factiv NIA10 PHA2可以嗎?唔該晒絲打
本身有濕疹?
手腳冇 但試過手腳出幾粒 去睇中醫話係濕瘡
面就唔肯定係唔係 得一邊紅同有時痕
D Program Balance Care Lotion
IPSA Clearup Lotion 2
Aqua Label Aqua Lotion Moist
Aqua Label Balance Care Lotion Moist
MUJI Pre Lotion

會建議試咗呢幾隻先
如果PHA2就要最好有試用裝,不過Factiv好似唔出Sample

NIA10就冇問題,做番提亮控油
唔該晒你呀
我諗我試加你推介嘅先
請問係唔係 其中一款moist 一款lotion 咁加?
以前試過PHA2 冇太大問題,但可能用咗moist先諗加唔加
唔該晒你呀
我諗我試加你推介嘅先
請問係唔係 其中一款moist 一款lotion 咁加?
以前試過PHA2 冇太大問題,但可能用咗moist先諗加唔加
用過PHA2耐受到可以用番呀
果五隻其中一隻就可以,同PHA2一樣係化妝棉抹嘅清潔型化妝水,可以幫助粉刺代謝
唔好意思 search返都係水嚟 咁我揀返一種再用NIA10
請問係唔係穩定啲先用維他命A/C嗰啲?
唔甩皮就可以用,持續甩皮都係著重修復避免刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞