【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
視乎隻防曬夠唔夠鎖水力
我做facial成日都話我皮膚好

呢隻算係好定唔好
去啲唔sell嘅小店會好啲
粉紅色呢款查唔到估唔到
但係藍色果款對油肌同混油嚟講鎖水力足夠
如果基底一樣就應該同理
追左咁耐post 開始對用緊嘅護膚品有啲研究
但發現skin ceuticals 好多都有 alcohol denat,係咪唔應該再用?

本身皮膚長期泛紅(由細都大都係)尤其眉心面頰(比人話似帶左泳鏡,得眼係唔紅
平時紅但唔痕唔痛,毛孔粗大,有斑

skincare routine:
早:Factiv PHA2 抹面,skin ceuticals silymarin cf, factiv NIA10, phyto corrective serum, Dermacept 物理防曬
晚:skin ceuticals simply clean gel, skin ceuticals discoloration defense, phyto corrective, Neutrogena rapid wrinkle repair cream,+/- Starrytale wonder treatment cream
眼:factiv 眼霜

最近做緊LDM,pico,微針射頻,大約相隔一個月

冇做facial會做夜晚加本本序vitA精華
iherb 買左Differin 0.1% 但keep住做facial 本係用左一次
間唔中會加skin ceutical blemish+age defense
skin ceutical HA intensifier
(但好多野用緊,唔知幾時加/停邊隻精華好)

廿尾,肌膚年齡多十年
想抗衰老,同時一直都好想解決泛紅問題,facial做機毛孔細左但紅就減唔到,會唔會關護膚品問題?
唔該各位
你日本網購dermacept rx防曬?香港好似冇賣
Loreal集團旗下都係酗酒狂,厚角質健康屏障油肌可以任刷酒精
本身泛紅就真係唔建議搽酒精
我都唔明紫米精華點解會有好評,佢有10%玻色因,但係酒精排前過玻色因一隻保濕精華竟然有雙位數值嘅酒精非常之瘋狂
less is more,尤其是泛紅敏感

早:清水洗面→PHA2抹臉→NIA10→退紅乳液→物理防曬
晚:Clean gel洗面→PHA2抹臉→發光瓶→壬二酸→退紅乳液

敏感泛紅肌用壬二酸好過水楊酸同維他命A
你毛孔偏向缺水性粗大,要加強保濕同埋停止刺激(例如酒精、水楊酸、維他命A)
PHA同壬二酸雙管齊下可以溫和代謝粉刺

消炎乳液你可以試下
MINON Medicated Acne Care Milk
D Program Acne Care Emulsion
Arouge Moist Treatment Gel
Tunemakers Undiluted Solution Skin Conditioner-Emulsion

SC我覺得大部分都係伏
暫時淨係覺得CE Ferulic同Discoloration Defense OK
SC太貴
好開心有人回報因為呢個post開始注意自己用緊嘅護膚品嘅成分
協助公共衛生教育都係我嘅目標
聽邊個講都唔可信(包括我),最可靠都係用家自己監察把關,千祈唔好一味信曬護膚品Sales同美容院
同埋好多時你問美容顧問所謂「專業」意見,佢哋都係將責任怪喺消費者身上,話你搽唔夠買唔夠做唔夠
啲顧問唔會質疑產品唔適合,再係咁推薦你加搽乜乜乜,為求開單跑數不擇手段
實際上一味加落去根本冇意思
巴/絲毛孔可以著力改善下
loreal好中意一隻產品出幾隻版本擺喺唔同牌子販售
對sc某產品心儀的話可以喺kiehl vichy lrp cerave bodyshop lorealparis做下搜尋
防曬我係用dermacept Vitamin C Multi Protect UV Milk 維他命C多效防曬乳液 SPF50/PA++++

咁我係咪都唔岩用TO salicylic acid masque 同 AHA30% +BHA 2% 做深層清潔?
SC仲以為大型醫美brand會ok,竟然伏 我用左佢嘅silymarin cf 同blemish+age defense 覺得出少左油,可能關重酒精事

但discoloration都有alcohol,係咪減少overall 酒精所以用呢隻都ok?

加強保濕,即係用B5精華?我有買到factiv HYA3 & SC B5 serum,岩唔岩洗?
thanks
有冇咩推介 粗到唔想照鏡
好認同
真係要自己實測先知
不過用一隻product 要一兩月先見到效果
對於心急人真係等唔切就想試新野
呢隻唔係物理防曬啵,都係高酒精防曬
你兩邊臉頰毛孔大部分水滴型,要加強保濕啦
短期內唔好,換咗防曬同乳液一週後可以視乎情況用TO深層清潔
出少咗油係即時,長期受損皮膚會好弱
SC本質上係歐萊雅集團,唔係正經藥廠出身
Galderma、Johnson&Johnson、樂敦呢啲先係大藥廠,或者dermatologist牌子都會好啲
發光瓶同CE Ferulic都係無酒精,所以我先覺得OK
B5 Gel都係無酒精,但係呢個價錢太多更好選擇
加強保濕啫係停用酒精,用番適合嘅消炎退紅專用乳液
至於其他精華就下個月先打算

買少啲嘢!
呢個post好多絲打都忍唔住手啊
我專業消防員嚟
有咩想買就post上嚟幫手滅火
用左咁多年 原來唔係物理防曬…
唔該你 咁唯有忍心停用下啲精華
如果sc唔岩自己用都可以幫我慳返啲錢…
護膚品價格同質素真係冇咩掛勾
CE Ferulic 貴在佢個左旋C既PH 值係拎左專利(3.幾好似),其他brand 想抄都要改改個PH 值
唔記得個專利過期未

R&D成本一向係貴既
之前睇d youtuber係咁吹
曾經引起興趣
而家已經冇感覺了
刷酸既話 係咪prefer洗完面就刷 等5~10min再洗 然後跟返日常護膚程序?
作為第一個穩定到CEF配方嘅R&D領頭羊我覺得值得尊重
所以就算貴我都會覺得值可以推薦
洗完臉印乾上酸
敏感仔可以用積雪草化妝水打底,吸收全乾後上酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞