【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
仲有iherb
但會腫起左?
我唔知係太大力既問題定係成份敏感
支油都淨係用左三次,今次第一次咁
好再睇睇網店 大型連鎖店好似屈記萬0應該冇
試下好番之後正常力度用一次
有創傷發炎就會腫
Arouge行貨喺松本清
唉,我實在太on9
新手想試下開始護膚
本身T字位經常出油,兩邊面都有少少,暗瘡就間唔中有,通常生係額頭同眉心,眉心仲有d印係到
平時正係用普通洗面奶+保濕膠就算,但用完幾個鐘塊面又開始出返油
想問下有咩日晚霜推介,或者有咩辦法處理下d暗瘡
屋企有毛囊角化嘅問題
喺香港好似搵唔到樓主介紹嘅沖涼液
請問係我唔識搵定係要上網訂架
iherb
唔該絲打
呢排冇過敏 但額頭位生多咗暗粒
好似出油多咗
吸油日霜
Cetaphil DermaControl Oil Absorbing Moisturizer SPF30)
紫外線予報 清爽防曬凝乳 SPF30 PA+++

維他命A晚霜
Neutrogena Rapid Wrinkle Repair Retinol Pro+ 0.3% Night Cream (0.3% Rnol)
Olay Regenerist Retinol 24 MAX Night Hydrating Moisturizer (Rnol)

皮膚穩定冇紅腫之後可以朝早控油防曬、夜晚維A代謝粉刺
人在英國皮膚越嚟越乾可以點算
已經試過skincare最後抿一浸vaseline 但朝早起身額頭都係甩皮
想請教下究竟係皮膚有問題定程序問題定product問題

用緊REN everhydrate serum + global/ protection day cream/ revitalising night cream + biossance squalane oil
麻煩晒
用咩洗臉?除咗甩皮有冇暗粒?
唔知有冇miss post,keep住追

想問維A/A醇有冇分別?
維A/維C又可唔可以一齊用
A醇係維A家族成員,維A唔一定指A醇
維A維C可以一齊用
樓主你好,關於毛囊角化問題
iherb沖涼液未有貨
請問可唔可以用有酸嘅洗面膏洗有毛囊角化嘅地方先呢?
唔該哂你
負擔到價錢可以
玉絲,我收到Finacea & A酸gel 0.1%啦
我搽完A酸再搽Finacea可唔可以?
之前用dermalogica cleansing gel真係甩到痴線
而呢兩三個月用lisa eldridge cleanser好少少但都係要三四日用幸福肌舊版去一去角質先搽到嘢
我都懷疑過係蟎蟲 但整體只係毛孔粗大 少少凹凸 唔痕嘅
0.1%本身唔係0.04%?
頭幾日保險起見就早Finacea晚A
REN系列可能唔啱你用,停用睇下有冇改善
First Aid Beauty Hydrating Serum With Hyaluronic Acid 代替 everhydrate serum
停用day night cream,用2-3滴squalane油
化妝水:The INKEY List PHA Toner/ MUJI Pre Lotion

早晚:洗臉→化妝水化妝棉擦拭→FAB精華→Squalane油

如果朝早唔想搽油,可以搽Vanicream Daily Facial Moisturizer for Sensitive Skin
不過我覺得淨係新精華同新化妝水各一都已經夠,原則上短時間內唔好試太多新產品,刺激肌膚又刺激荷包
唔好擠
眼底搽錯嘢
全部護膚品都有影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞