【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
上黎report下先
杜鵑花酸比我想像中有用搽左兩個禮拜 已經冇乜暗粒同d紅都退左好多
但有光果陣望落兩頰好似仲有好多暗粒突突地咁 但用手摸落係平點解會咁
係咪色素光影問題?
摸落去平但係睇落去突呢件事同港女個波一樣咁玄學
我都唔知明明換落應該係平 頂多係得好少好少既突
但有強光照果陣就好明顯好似好多暗粒咁
咁應該仲係底層粉刺,要慢慢28-40日代謝浮面
兩星期內有好轉反應,啫係呢隻成分對你係有效,可以繼續用落去唔需要轉其他
記得防曬同埋避開塞毛孔嘅成分就會越嚟越好
咁even當我好番左 杜鵑花酸可唔可以繼續當係routine既一部份?會唔會搽耐左有抗藥性?
防曬有冇邊d成份會易敏感? 塞毛孔既成份有d咩
可以每搽半年抖抖停一個月跟住繼續
宜家好多護膚品牌子都有做杜鵑花酸精華,不過技術原因目前得藥廠出品係可靠
杜鵑花酸本身物理特性好難穩定配方
物理防曬會比較低敏風險
塞毛孔嘅成分最出名就係椰子油、棕櫚油同羊毛脂
盡量避免太多油分
朝早敷完面膜之後對折兩次仔細擦拭全臉
啫係你每日早晚敷紙膜?
追post見到有位絲打係缺水型粗大毛孔 睇相覺得我嘅毛孔問題都好似係咁
同埋佢有泛紅問題 唔好用A醇 我都好似係咁…
想再俾玉絲指教下!

鼻同兩邊眼下位置毛孔超大 唔影出黎真係唔覺咁嚴重
仲多黑頭 我已經每星期用2次drunk elephant baby facial間唔時去針清同做下海藻矽針

仲有眼下位置d粒粒雞皮膚?

現時皮膚狀況:
毛孔黑頭問題
少泛紅集中於面頰 但唔痕唔痛 同埋平滑嘅 (所以唔算係敏感掛?)
唔多生暗瘡 可能係兩三個月先爆一兩粒 但舊印難退

第3個post俾玉絲診過紅字係跟你意見係岩岩個月新追加

皮膚混合性偏乾(?) 覺得自己係乾到出油
每朝起身不論四季或有冇開冷氣都會成面油,洗完面乜都唔搽一個鐘到就出油,有化妝lunch後就滿面油
油脂集中係T zone 但兩邊面都會有少少

鼻多黑頭,鼻同鼻兩邊毛孔粗大
唔多暗瘡 但好多時一爆就係石頭瘡
最想搞黑頭同毛孔問題 唔化妝時好明顯
試過dr wu 8% 無咩料到

早上:
洗面:清水
爽膚水:Factiv ph2 抹
油:Derma e vit c glow face oil
保濕serum: Skin ceutical b5 + factiv aia10
防曬:Allie UV gel
之後就粉餅化妝

妝貼左,不過lunch前全面泛油未見改善

晚上:
洗面:freeplus mild soap
磨砂:一星期一次caudalie buffing cream / 一星期2次drunk elephant baby facial (鼻+眉心+眼下面毛孔大嘅位置)
爽膚水:先用Factiv ph2抹死皮 + 後用手拍la mer treatment lotion
油:neutrogena retinol oil
眼霜:xove
面霜:caudalie 葡萄籽雪芭保濕面霜

A醇感覺良好,瞓醒都係全面油,但無之前個量咁多
補充:
追post見玉絲suggest 多油脂污垢問題用有酵素成分號潔面
打算轉suisai酵素潔面粉

另外我嘅毛孔問題 除左清潔外 係咪要追加可以刺激膠原增生嘅產品呢?
Caudalie Resveratrol Lift instant Firming Serum點睇?白藜蘆醇做膠原同抗鬆弛好似幾出名
唔該玉絲
但係紙膜唔係好保濕㗎啵
不如簡單做起試下夜晚戒紙膜

早:CAT1洗面→lulululun面膜擦拭→HYA3→物理防曬
晚:CAT洗面→YSL精華→HYA3→PAN1

lululun用曬之後可以試下Factiv PHA2
咁邊隻晚霜會較類近?firstaid beauty? 麻煩晒玉絲
粉刺問題我通常建議本身唔太出油嘅用壬二酸,費事維他命A控油會太乾燥
絲打你出油量多都會建議用維他命A
有毛孔問題做針清會一直粗㗎

可以試下更換防曬做Differin Oil Absorbing Moisturizer SPF30,呢隻可以控油同改善泛紅

眼下粒粒有機會係xove唔啱用,可以停眼霜retinol oil搽埋眼周觀察下一兩個禮拜內有冇改善

pha2用完之後可以轉其中一隻有BHA類嘅化妝水,加強控油收毛孔
FARMACY Deep Sweep 2% BHA Pore Cleansing Toner (2% SalA + AHA)
Glow Recipe Watermelon Glow PHA + BHA Pore-Tight Toner (PHA + BHA)
Pixi Clarity Tonic (GlyA + SalA + BHA + AHA)
suisai混合皂基太刺激我覺得一般般
酵素洗顏粉可以參考呢度 https://lih.kg/AycDdjX
唔建議日日早晚用,通常一個禮拜一兩次就夠,好想加強就量力而為T區隔晚用
A醇其實都有刺激膠原增生功效
用完B5都可以換Caudalie白藜蘆醇精華,又或者FAB精華做退紅保濕

我都係分享下比啲建議大家
仲有好多idea同product都係其他巴絲分享㗎
大家互相學習,三人行必有我師,請多多指教
功效比較近似嘅會有
CeraVe Skin Renewing Night Cream
Cetaphil Rich Hydrating Night Cream
The Ordinary Natural Moisturizing Factors + Phytoceramides
質地上未必相似,要試過先知
多謝玉絲分享
CeraVe
YSL水楊酸濃度好低
TO可以深層清潔,IPSA可以瞬間抽乾肌膚

其實YSL精華都幾刺激需要加強保濕,乾肌用可能會越用越乾
多謝咁多位巴絲一齊幫手整合
本質上係預先浸濕化妝水嘅化妝棉,唔係成到膜鎖實精華、敷到15分鐘嘅典型面膜
可能妳需要用酸幫助去角質
可以減少黑頭粉刺
同埋其他護膚品都吸收好D
乾肌可以用squalane
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞