【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
Hi眾絲Aveeno琴朝到貨 搽左幾次
甩皮位有小小嗱,但只係持續幾秒
甩皮位大約5個鐘又痕返就再補搽 搽完即刻唔痕
質地完全gel cream咁,唔油,又未去到gel 搽左=冇搽咁

壬二酸都係停用先..試過定點搽暗瘡+印都勁痕
Differin 1.5粒青豆/半截食指頭份量搽額頭+鼻+定點暗瘡/印位冇拮冇嗱,避開甩皮位
(因為質地係挺身gel狀 1毫子有啲難拿捏,用青豆形容好似好啲)

PC1%搽左頸兩次爆左粒好難好嘅瘡未試過頸生瘡(應該唔關早晚用toner擦拭事掛?之前冇呢個習慣)
發覺搽PC1%會生啲好難好嘅瘡
睇返相5月搽面,6-7月額頭除左爆細瘡,仲有粒好難好嘅瘡
而呢支野係唔會令到呢類瘡快好
講緊成個月都未好 又冇膿頭(搽埋壬二酸都冇用)
但搽左Differin 幾次就出左粒米 第二日平曬
頸呢粒睇落到又係呢啲皮好厚硬硬地又紅嘅瘡

Cetaphil toner 抹會有啲啲拮,手拍冇事,而家朝早抹一次算
同埋呢幾日塊面都鞋鞋地
打算買支Muji pre lotion擦拭對條頸粒瘡同面鞋應該有改善?
唔該曬眾絲
lululun有少少PHA
如果換方式敷幾分鐘之後仔細擦拭抹下都應該有幫助
我覺得最首要係要戒咗早晚敷紙膜當保濕嘅奇怪護膚習慣
Aveeno真係敏感爆拆救星
美國強生藥廠集團不會令人失望,Aveeno同Neutrogena都係高CP好物

differin都可以搽埋頸
睇嚟你隻PC A醇已經變成半桶水,令底層粉刺浮上中間卡住發炎唔上唔落呢啲咁樣嘅瘡最易留印留疤
可能最穩陣都係搽手紋,手唔會出暗瘡

Pre Lotion暫時都係我用過同A酸最冇衝突嘅柔膚水,八十八洋可以一試
Cetaphil啱朝早防曬前打底,日頭用夠潤又唔會太厚,不過如果一直有反應會紅會痕都係攞去搽身美白穩陣

壬二酸等用咗Aveeno燕麥凝霜半個月,做好修復鞏固之後先再試下
如果都唔得而differin搽成個月都係好多瘡就可能要試下其他方法
不過熊絲你宜家似乎對differin反應良好?
今朝搽厚小小(小小嗱)加上可能冇食熱野
10:30搽到而家冇痕 肉眼幾乎睇唔到甩皮了

之前頸搽過一次壬二酸太痕…要洗走之後冇再試
搽左兩次PC1%又好痕 搽Aveeno好返
而家夜晚Differin 定點搽粒頸瘡 ok

支Avene 防曬有啲乾 用cetaphil 打底啱啱好!

而家額頭啲瘡都好返曬了 冇再生 得返幾粒印
面頰有粒 又係只會變平變細冇膿頭嘅瘡
不過搽左Diffrein 每日都變平緊
諗住搽埋支Diffrein 同壬二酸等天氣凍啲去打下激光去印

Differin真心啱我用好work!
就算冇出油都唔乾唔繃緊
係嘴附近同鼻哥窿甩皮痕下爬/額頭/面頰都冇事

其實咩情況生暗瘡先至要睇醫生?
我都打算如果搽曬支Differin都Keep住生就食返避孕藥
之前試過食一個月已經好返曬 印都冇埋
A酸如果要生小朋友要停用
知道的 感謝提醒
因為食避孕藥都有副作用所以唔想長食
就試下A醇同A酸(不打算懷孕)
等天氣凍啲可能印都會淡到七七八八如果慳到筆激光就最好啦
可以喺甩皮位打底薄薄凡士林先搽differin,咁就唔會滲到過去
搽過differin、壬二酸同水楊酸成個月都無效就最好睇醫生
陀B真係好大犧牲,聽講好容易出荷爾蒙斑
希望啦
請問pre lotion係邊支?灰蓋定透明蓋?

同一支嚟
聽講陀女皮膚會好靚
陀仔就…
買咗muji pre lotion同埋minon酵素
遲啲開嚟用
頭先Apm Muji大細樽裝都冇貨
得返refill冇買到
玉絲 又係我呢個鼻哥不停出一條條粉刺既人
我杏仁酸用完後買左支pixi glow tonic
夜晚繼續搽differin
但係個鼻都係keep住好鞋 而家少d一條條 變一粒粒
間中用卸妝油按摩15分鐘 亦有用酵素 呢個配搭都幾好 滑左唔少
但第二晚卸妝時又feel到好鞋打回原形
Differin對於我係咪已經唔足夠

我以前食過A酸 而家出返油
但除左鼻之外 其他地方無乜暗瘡粉刺
仆街連登成日提會唔會搞到我遲啲用完買唔到
去啲偏遠啲嘅地方買
你宜家早晚成個流程係點樣?
differin同glow tonic組合做咗幾耐?
我覺得卸妝油加酵素清得乾淨過facial針清好多又冇血冇紅
感激包膠
希望連登巴絲越嚟越少人針清自殘
絲打~我又有問題想問

如果卸妝後發現啲粉刺同埋瘡熟得快過平時
係咪代表隻粉底太焗?
定其實係正常現象
(冇生新瘡 純粹係舊有嘅瘡同粉刺熟咗)
淨係換咗粉底冇搽酸/維A?
買定啲refill
粉底用咗一排了 個日個妝維持得耐就會有呢個情況出現
短時間就好似冇事

依家keep住每晚搽differin
同埋一個禮拜一次TO Peeling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞