【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
妳唔係滅火專員咩
玉絲會推tunemakers 甘草定保濕個隻化妝水/乳多啲 見保濕乳有摩洛哥堅果油係咪對暗瘡暗粒唔係幾好?

去咗松本清覺得兩隻都清爽過d program

頭先donki見到
好似好吸引咁
但係左旋C唔係個個啱用
美白同抗氧化都有比佢更強嘅選手
我本身就唔係特別推薦維他命C精華
摩洛哥堅果油冇致痘性,混乾肌同乾肌用冇問題
夏天混油肌就可能多咗,冬天可以
堅果油得保濕Cream液有,水同乳液都冇
反而要留意保濕乳液有氫化棕櫚油

夏天嚟講Conditioner系列絕對優於保濕系列
冬天乾肌就可以試下保濕系列
覺得暫時泡泡都係bifesta碳酸最好
佢呢隻唔係靠碳酸噴d泡出黎
bifesta碳酸好耐之前用過一枝
不過冇回購
Isobutane
有碳酸pH唔會高過7
弱酸性通常泡都比較粗,但係bifesta做到好綿密
弱酸性、無酒精、無皂、免打泡、綿密泡沫,全部都正中我紅心
日本都興碳酸
我有用sofina 土台serum
不過冇感
用完仲有d笠
太多矽油,缺乏真正保濕成分
gimmick嘢
玉絲 可唔可以幫幫眼望下

主要問題係角質層厚 毛孔較大 T字位出油 鼻頭多粉刺同油脂(?)輕輕一按就有一條條黃黃地嘅油脂咁
同呢排有啲位會紅腫一粒粒 好似蚊咬咁
感覺好似搽咩都唔吸收咁 但又唔知由邊到入手好

朝早:清水洗面-origin 菇水

夜晚:neutrogena deep clean foaming cleanser/ Thursday plantation 茶樹潔面露/fancl facial cleansing powder——origin 菇水/naturie 化妝水—estee lauder ANR/ beplain 積雪草修復安瓶
全部都係用過一段時間?
呢個症狀似敏感
想問下美白同抗氧化有咩成份最work ?
或者有咩牌子好用
可以睇下置頂美白篇
耐唔耐都會有一粒半粒咁
以前會以為自己太乾所以咁樣 冇特別懷疑係敏感
Hello玉絲,想問下如果用timeless vit c 之後抹面見到少少黃色係咪正常, 平時冇化妝用無色防曬,有時抹汗會見到有d黃色,係咪姐係起塊面上面冇吸收氧化左?thanks so much
Deep clean係邊隻
唔太正常係氧化咗
有聽講過timeless VC係冇咁穩定比較容易氧化
同埋你搽幾滴?
呢隻
Naturie你係幾時買
新版定舊版
呢隻香港停產咗換咗配方
絲打好耐之前買?
其他護膚品有冇過期
應該買咗1/2年 我聽日再望下係咪呢款先
化妝水就今年先買嘅
停用菇水,洗臉淨係用星期四茶樹
睇下啲粒粒五日內會唔會退
星期四洗臉奶、naturie化妝水、ANR精華、cica精華
淨係保留呢四款
有時嫌茶樹洗面唔夠乾淨
啲黑頭好快就出嚟咁
我試下先 thanks 玉絲
等你唔過敏可以搽酸去粉刺黑頭
過敏時期急於刷酸反而會弄巧反拙,搞到皮膚炎或者灼傷就唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞