【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
淨係試都唔知釣到幾多條女上樓了
咁低裝傢咩
搽落妹豬臉豬燈
oasis集團成日fb賣廣告賣優惠set
牙志又傷害絲打荷包
是 因為在oasis做facial
一睇啲brand就估到
牙志耳豬仔好軟熟
還好啦
未算sale得好過份嘅始終大公司
你因咩事出事
好似杜鵑花酸可以治酒糟鼻
唔知啱唔啱用
yes style好似有beplain
減價就入手
洗臉奶囤多少少都唔緊要
我在iherb買,有大枝裝
妳試就買正常裝就得
護膚品實用搜索工具

想知道護膚品究竟有咩成分,歐美牌子可以google 英文全名 inci ,日韓可以google 英文全名 yesstyle ,台灣可以google 中文全名 cosdna
如果都唔得就試下亞馬遜搜尋隻產品,通常都會有埋成分表,只不過未必係英文

想搵啱用護膚品,推薦用incidecoder.comskinsort.com,用過濾條件可以篩選想要同唔想要嘅成分
incidecoder產品資料庫大好多,但係skinsort可以直接搜索指定類別護膚品,篩選功能又實用啲
要搵無油產品incidecoder要喺過濾器輸入曬所有油分,skinsort一個制oil free就搞掂
skinsort會將熱門成分歸類,例如揀維他命C會列出曬含有唔同維C衍生物嘅結果,incidecoder就做唔到

要睇中肯實測評分比較,日本嘅my-best.com360life.shinyusha.co.jp都好全面,缺點係全日文
英文最有信譽嘅美容評價平台就係allure.com,不過冇日本咁多實測報告
至於香港代表消委會,報告質素好飄忽,可以參考下但唔好盡信

Youtube啲影片包膠要注意清楚係咪有贊助,通常公關同廣告做得越透明嘅youtuber會越中肯持平
冇一個youtuber係冇工商都生存到,如果條條片都冇話自己係廣告,就啫係條條片都係
香港美容KOL暫時大部分都比較聽廠商話,見到一致式好評都最好觀望多陣,睇埋歐美KOL包膠就最穩陣
淨係易紅,冇痛冇拮冇甩皮?
冇睇 唔想知!!!
我之前一開lf突然見到anr 五百蚊枝
一次過買咗八枝
每年bf最鍾意通宵睇lf係撚咁買
日本用集運買ampleur防曬只係260枝
好想買一堆返去但屋企成廿枝防曬未用過
互相傷害
耳仔軟
有冇試過佢啲積雪草paper mask
最得人驚唔係bf囉好冇係宜家根本全年每個月都有唔同地方做緊sale,輪住劈價逼人課金
sogo感謝祭之後就sephora劈,lf又有sale,之前朗豪坊又唔知jm9做優惠,好彩宜家dfs減價難入場咗我銀包先保得住
Anr五百蚊枝都係上年十月嘅事
唔慣bf事
呢排lf好似有折準備俾錢
冇down lf apps已經買得好癲
Down咗嘅話應該隔幾日就買野
其他我都少買
香港經濟唔景氣夜晚冇人出街買嘢
啲錢倒曬比網購
多謝推介
好多info
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞