【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
今晚番去爬下舊po睇下有冇野要加仲

真心推呢隻
洗完好乾淨舒服
唯一我唔鍾意嘅就係佢有d綠豆粒粒
如果冇嘅就完美
常見問題

課金新護膚品之前有咩要注意?
當地有實體舖嘅建議買之前實測,費事唔啱用嘥錢
有得即場問或者上網登記攞試用裝就攞番屋企試幾日,冇就舖頭樣版搽耳背、頸、或者手踭內側
第一次用最好買細唔買大,旅行裝就算唔啱用都冇咁肉赤
網購盲買揀番美國亞馬遜、iHerb、Sephora、Lookfantastic、或者品牌官網呢啲有信譽嘅平台,出現過敏反應影低相搵售後會有得安排退貨退款
代購、Carousell、Sasa卓悅水貨就冇售後可言,有效期限同埋正貨都冇必然保證

買咗新護膚品點用好?
如果成分有酸、維他命C、或者維他命A,建議一開始隔日使用,過一個禮拜先每日用一次,再過多個禮拜適應咗就可以早晚搽
中途有唔舒服就暫停使用直到恢復正常,然後由頭重複以上步驟
每次加入新護膚品最好相隔至少三日,比肌膚時間適應降低刺激性
如果之後出現過敏都可以準確鎖定產品,唔會撈亂分唔清

搽新護膚品爆瘡爛面係咪正常?
有兩個可能性,對成分敏感、或者代謝緊底層粉刺
要睇番你用新護膚品之前皮膚個底係點樣
爆瘡位置本身平滑冇老廢角質,之前都好少生瘡就係敏感
生瘡範圍喺搽嘢之前本身就有暗粒,之前間唔時都會有出痘痘就係代謝作用,持續搽落去一至兩個禮拜就會好轉

點解搽咗新護膚品一排都冇咩分別?
皮膚更新週期28-40日不等,要搽夠一兩個月先可以作準
每個人對唔同成分嘅反應都唔同,如果搽咗成支都冇改善就建議轉用另一種有相同功效嘅活性成分

Differin 0.1%邊度有得賣?
香港任何Rx藥房,$160-180 30g

爆緊荷爾蒙瘡、濕疹、癬、或者玫瑰痤瘡,搽咩好?
去睇醫生
唔好信護膚品Sales,都唔好信美容院
家用護膚品只係用嚟維穩保養,冇治療作用
病情減緩穩定後先再討論搽啲咩產品

唔喺香港可以點醫暗瘡?
加拿大巴絲可以使用Felix線上處方服務,英國就Dermatica,美國就Curology或者Apostrophe

水楊酸可唔可以同維他命A一齊用?
通常建議早晚分開搽,敏感肌就隔日分開
耐受性比較高嘅可以搽完水楊酸半個鐘後搽維他命A,耐受性更加高嘅就可以喺水楊酸吸收咗之後直接搽維他命A

冇甩皮係咪維他命A冇用?
爆拆甩皮係不良反應、係副作用嚟,唔應該出現
設計得好嘅配方會喺抑制副作用嘅情況下做到理想療效
判定維他命A究竟起唔起效嘅標準係暗粒粉刺代謝情況同埋皮脂分泌量

搽酸搽維他命A搽到爆拆,又紅又乾又痕點算好?
首先即時停用所有酸同維他命A
早晚清水洗面,簡化護膚,用【修復篇】嘅低敏產品保濕
出門搽物理防曬、戴帽或者儘量留喺室內
皮膚好番曬先再重新逐啲搽酸同維A,由少量、低頻率用起,平時加強保濕可以避免不良反應

早C敏感點算好?
維C唔耐受係好常見,唔需要盲追早C晚A嘅行銷手法
搽啱產品一樣可以有靚皮膚,想抗氧化有Q10、維E、超氧化物歧化酶、阿魏酸好多唔同低刺激選擇,美白仲有熊果素、傳明酸、壬二酸等等

護膚品可唔可以去凹凸疤去皺紋?
有一定改善,但只係輕微程度
嚴重凹凸疤請諮詢醫生進行激光治療,深層皺紋請尋求Botox或其他醫美手段
目前冇護膚品完全做到所謂外用肉毒素或填充針,有都只係商家行銷文案

點樣分靜態紋同動態紋?
多重透明質酸精華水濕敷十五分鐘後會消失嘅係靜態紋,痴過夜淡紋貼膜第二朝瞓醒唔見嘅係動態紋
淺層靜態紋參照【煥膚篇】可以改善,深層靜態紋要做醫學深層煥膚、微針或者打填充針,動態紋要打肉毒素

眼霜有咩推薦?
大部分眼霜只係縮細容量賣貴幾倍嘅面霜,非特殊情況面霜搽埋眼周已經夠

黑眼圈同眼袋搽咩好?
首先要分析黑眼圈成因,色素沈澱、循環不通、炎症、定結構問題
色素型可以搽【美白篇】產品,循環型搽咖啡因同按摩會有幫助,鼻敏感要睇醫生,結構型要做醫美
已經成形嘅眼袋只有醫美可以逆轉,護膚品只係維穩同預防性質
鬆弛型眼袋可以搽維A阻止繼續惡化,單純水腫搽咖啡因同按摩可以緩解

點樣護理嘴唇?
透明質酸同胜肽可以搽埋嘴唇會水潤豐滿啲,維他命C同美白精華搽唇都可以用嚟減淡唇色
臉部酸類、去角質、維A產品唔可以搽嘴,要用番唇部專用磨砂
最後一步一定要用封閉性產品鎖緊精華,例如潤唇膏或者凡士林
凡士林會越搽越乾係因為個底本身唔夠水,擰實個水樽蓋之前要倒滿水入去
搽埋唇嘅產品一定要安全低敏低刺激,無酒精、致癌物、不良防腐劑、危險添加物
當然其實搽臉嘅嘢本身最好都符合呢啲條件

美容院院線專用護膚品好唔好?
有歐盟、FDA、日本厚生勞動省、或者其他可信機關認證產品臨床療效就冇問題
無論係美容院療程中搽嘅、定係帶番屋企用嘅,都要留意番係咪正廠原包裝
歐洲、美國、日本法例都有規定上市護膚品一定要列明全成分,如果外包裝同產品本體都搵唔到,就有機會係某國山寨貨套上外國皮掛羊頭賣狗肉
不明三無產品有機會含有激素、重金屬、或者其他危險成分,千祈唔好搽上臉

點解搽護膚品會出擦子膠碎?
有幾種可能性
1. 唔同牌子護膚品嘅基質打交,最好用番同一個牌子或者集團產品
2. 太多死皮積聚,要做番好去角質
3. 用量過多搽得太厚,睇番【要搽幾多先有效?】
4. 搽嘅次序唔啱,睇番【基本護膚流程】
5. 上一隻未吸收就搽下一隻,要比啲耐性,或者轉用多合一產品一步搞掂
6. 搽嘅手法太粗暴捽甩鎖水膜,對自己輕柔啲

點解已經日日敷紙膜都仲係又紅又乾?
過度濫用紙膜會破壞正常角質結構減弱鎖水能力,越敷越乾燥
日日敷紙膜等同日日浸浴浸成個鐘浸到皺曬皮,皮膚乾紅本身就唔適宜成日掂水
乾肌建議敷乳霜面膜補充油脂,一星期3-5次就夠
另外紙膜喺面膜產品中含有最高防腐劑量,大包裝紙膜尤甚,敏感肌少敷為妙
我應該今晚就可以喺連登整合完,post曬啲link出嚟
到時如果村巴你方便就麻煩你更新excel分享比大家
不過我啲整合係開追故(自己)模式
所以其他巴絲一啲有用留言同分享可能會錯過
村巴你享受爬文都可以去睇下舊po,一直以嚟連登嘅巴絲都令我好大得益
尤其是牙志令我荷包好大損失
終於有non beauty beggar推
真實review先信得過
你係咪油肌
講真我唔敢搽濃度高嘅vc
好驚刺激到皮膚
冇追求更好嘅膚況
只求唔好再敏感半年先好返
只係一枝sofina咋喎
搵啲無VC得NIA + TXA嘅簡單產品會冇咁易敏感
可見嘅將來
我應該混合啦
t zone徧油
呢枝洗嘅時候你feel到佢係好天然
唔係d人工味
泡都豐富
不過唔係皂基所以d泡唔會勁綿密挺身果隻
洗完舒服
卸唔卸到妝就唔知
缺點就係有綠豆粒粒(不過唔會好多嘅)

仲有成櫃野等住用
牙志如果冇女朋友可以用嚟釣絲打
「上嚟我屋企試下啲護膚品」
好用過「上嚟我屋企撚貓」
@hugo1991
牙志可摸耳比我上你屋企幫你清存貨
plz pm me @hugo1991
呢個籍口好弱雞
可以
好誇張
見到都有啲焦慮 怕唔怕趕唔切喺有效期內用?

早一排收禮物 囤多咗面霜我都頂唔住
拎咗啲無咁貴嘅嚟搽手手腳腳
可以試下arbutin轉其他VC/美白精華
https://lih.kg/AycDdnX
早晚用D Program Balance Care Lotion或者Aqua Label Balance Care Lotion Moist幫補下去角質同美白
牙志用嚟釣美容台絲打
有少少焦慮呀
過期唯有搽身啦
屋企太多野用唔買住
我都係囤貨撚嚟
我缷妝洗臉分開
唔一定揾二合一用
我都差唔多
仲要一堆一模一樣嘅野
妳搓搓佢
睇下啱唔啱用
又唔係pola價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞