【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
kissme防曬都ok
或者canmake
想問玉絲點解識咁多護膚品知識?
個人興趣開始,睇多啲文獻,做多啲搜集多聽多睇
我本身學術背景都會有幫助易啲理解藥理
紅方面已經改善好多,你宜家早晚流程係咪跟住post 3提議咁?
用新產品有冇刺痛或者唔舒服?
就咁睇應該係底層粉刺開始浮上,你表面都比較乾淨冇堵塞
跟住post3嘅提議,係用pacifia liqiud/pad嗰陣有時會有少少刺痛
係咪幾分鐘內會散?洗臉或者其他時候冇唔舒服/甩皮?
係啊,好快就散
洗面嗰陣冇唔舒服/甩皮
係咪底層粉刺浮上所以先有個粒暗瘡?
咁就冇問題
可以進行下一個步驟清粉刺
你出油多唔多?T區U區分別偏乾定偏油?
係,以前有冇果度生過瘡?暗瘡清唔乾淨會番發
搽完day cream之後會有立立地,唔知係cream搞到咁定係出油多
有生過,應該係清唔乾淨
kissme係邊枝?
好多時針清暗瘡都清唔乾淨仲會留傷口造成創傷
既然你覺得日頭都有出油,咁你可以試下藥房買differin 0.1%

晚1(改):cetaphil洗面→(消炎化妝水擦拭)→cetaphil晚霜→differin 0.1%

你屋企有化妝水嗎?
冇化妝水,我應該用邊款?
你有冇對精油敏感?

不含精油:
MINON AminoMoist Medicated Acne Care Lotion
Arouge Moisture Mist Lotion I

含精油:
Lihaw Moisture Lotion
Cezanne Natural Lotion

呢四隻都係開架中有消炎作用嘅化妝水,可以幫你本身泛紅消炎,同埋平衡A酸differin啫喱嘅刺激性
如果本身冇特別對花花草草精油敏感
我會推薦你跟番香味同埋價位去揀,想凳巴可以對護膚有番開心嘅感覺
暗瘡治療都可以好疏肝,唔洗下下咇到出血又搽埋啲奇怪產品
要醫好暗瘡保持心境開朗都好重要!
冇敏感,聽日即刻買嚟用
記得試上耳仔後面、頸或者手踭內側等幾分鐘冇事冇反應先俾錢
開開心心好快就會越嚟越好,記得做好防曬,最近太陽都好勁
daycream個個防曬係咪唔夠? 係咪應該用埋其他防曬?
唔好烈日當空跑圈都夠,出門時間長就要兩三個鐘補防曬
如果普通番office,朝早番工、中午落街食飯、挨晚放工搽三次就夠
如果天黑先放工就唔洗補
我覺得最重要係trial and error
微生態太獨特,其他人有效未必自己有效,反之亦然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞