【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(4)

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
絲打你好,想請教
中性皮膚,唔會乾到甩皮,平時都唔會點出油,但有色斑 膚色不均嘅問題

洗面
Minon 酵素洗顏粉

化妝水
ETVOS Ultimoist Lotion
SKII Facial Treatment Essence

SkinCeuticaes Discoloration Defender
SkinCeuticaes C E FERULIC
SkinCeuticaes晚間抗氧修復精華
SkinCeuticaes水合維他命B5精華
SKII Genoptics Ultraura Essence
Etvos whitening clear serum whitening

眼部精華
SkinCeuticaes全能抗氧眼部精華

抗氧精華
SkinCeuticaes晚間抗氧修復精華

面膜
SkinCeuticaes 深層淨化面膜
Minon 保濕面膜

Cream
SkinCeuticaes三重滋潤緊緻修復霜
ETVOS Ultimoist Cream

護膚次序
AM: 洗面->SKII化妝水->SC B5精華->
(SC Discoloration Defender/Etvos 美白精華)局部位置交替咁用->SKII美白精華全面用->Cream

PM:洗面->Etvos化妝水-> SC CE精華-> SC晚間修護->眼部精華->Cream

*如果化妝嗰日會喺用完化妝水之後敷mask

買得太多精華 好似都分配唔到用晒佢
想問我依加照呢個步驟護膚得唔得 有咩咩可以加減
主要去想美白 等膚色好啲

另外每個月有定期做Pico
護理上係咪用呢啲護膚品都冇問題

最後想問埋去角質嘅護膚品
依加睇緊
KANEBO SCRUBBING MUD WASH
Peter Thomas Roth 南瓜酵素面膜

想問用邊會啱我

有勞絲打
PEG/​PPG-14/​7 Dimethyl Ether
PEG/​PPG-17/​4 Dimethyl Ether

Use
Cosmetic
Laureth 4, laureth 23, and the majority of the PEG alkyl ethers included in this review function as surfactants in cosmetics.25 Generally, within each family, although there may be excep- tions, the lower chain length ingredients mostly function as surfactant—emulsifying agents, and as the chain length increases, the ingredients function as surfactant—solubilizingagents and/or surfactant—cleansing agents. Some of the ingre- dient families have other functions, in addition to being surfac- tants. The undeceths, laneths, and hydrogenated laneths also function as skin-conditioning agents, undecyleneth 6 is also a cosmetic biocide, the oleths are also fragrance ingredients, and the sec-pareths also function as emulsion stabilizers.
A few of the ingredients included in this rereview are not reported to function as surfactants at all. The PEG methyl ethers and methoxy PEGs function as solvents and humectants. The PEG propylheptyl ethers function as emulsion stabilizers, steareth 60 cetyl ether functions as a viscosity increasing agent, aqueous. and nonaqueous, and PEG-4 ditallow ether functions as a skin-conditioning agent, occlusive.

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1091581812444141

PEG/​PPG/​Polybutylene Glycol-8/​5/​3 Glycerin
https://www.nofamerica.com/store/index.php?dispatch=categories.view&category_id=129
你每日早晚用酵素洗顏粉?
Sorry打漏咗
洗面仲有用ATORREGE AD+美肌潔面泡泡
酵素洗顏粉通常一個禮拜用2日 淨係夜晚用
如果每日用酵素會有咩問題
每日早晚用啫係一個禮拜14次會超級過度去角質

淨係鼻黑頭位嘅話 會建議一個禮拜用幾多次就夠
kanebo mud wash物理去角質皂基磨砂,冇咩作用
PTH南瓜酵素有用但係你已經用緊minon酵素啦啵
你角質代謝唔好的話不如用柔膚水早晚抹

早:清水洗面→柔膚水擦拭→Ultimoist拍上臉→小燈泡→CE Fer→Cream→Sunscreen
晚:洗臉泡→柔膚水擦拭→神仙水拍上臉→B5→Discoloration Defense/Whitening Clear Serum點塗→Res BE→Eye Serum→Cream

小燈泡同Res BE都係B3精華,一早一晚
Ultimoist Lotion同B5 Gel都有透明質酸保濕功效,一早一晚,日頭搽輕身啲
CE Ferulic朝早搽有紫外線防護功效,傳明酸祛斑精華朝早too much留番夜晚

柔膚水最好冇酸因為你打pico,買兩支都得,有酸平時用,冇酸pico前後用
中性肌唔多出油朝早抹就夠,唔習慣就用有酸嘅水清潔力會高啲

用完B5同ResBE就唔洗回購,直接搵隻保濕抗氧精華二合一
小燈泡用曬之後就可以發光瓶搽全臉
ETVOS用完轉UV美白精華,防曬步直接搽佢
洗臉泡用完都可以轉有美白功效嘅
理想係
早:清水洗面→柔膚水擦拭→Ultimoist拍上臉→發光瓶→CE Fer→Eye Serum→ETVOS UV美白
晚:洗臉泡→柔膚水擦拭→神仙水拍上臉→發光瓶→抗氧保濕精華→Eye Serum→Cream

見你好想美白就推薦D Program五色戰隊或者Aqua Label粉紅色做柔膚水
美白洗臉奶同抗氧保濕精華等你舊嘢用到七七八八再一齊搵下
宜家講咗花子絲會衝去買然後又用唔曬
隔晚都OK嘅
バックナンバー大好き!センスイイ!
玉絲點睇本木序新出foundation? 見佢成份好似好多油
成日想搵隻有色防曬/有防曬foundation 適合粉刺暗瘡肌用

【成分】
水、CI 77891、稻米發酵產物濾液、二裂酵母發酵產物濾液、荷荷巴油、大花可可樹籽脂、角鯊烷、聚甘油-2 三異硬脂酸酯、毛瑞櫚果油、牛油果樹果脂、雲母、1,2-己二醇、甘油、CI 77492、山茶花提取物、煙醯胺、赤蘚醇、抗壞血酸四異棕櫚酸酯(脂溶性維C)、甜葉菊苷、1,2-戊二醇、CI 77491、蘆葦提取物、玉米鬚絲提取物、兵豆籽提取物、野葛根提取物、氧化鋁、稻米提取物、庫拉索蘆薈提取物、硬脂醯谷氨酸二鈉、對羧基苯乙酮、赤芝提取物、肥皂草提取物、日本薯蕷根提取物、矢車菊花提取物、乳酸桿菌發酵溶胞產物、歐錦葵提取物、孟二醇、辛甘醇、乙基己基甘油。
冇spf rating木本序擺唔夠錢開發同測試
唔推薦
btw搵有色防曬唔好用foundation,要用primer/base
foundation用夠量防曬會變粉樣正常妝感就得零頭防曬值
純物理調色我覺得MUJI幾好
ETVOS同Naturaglace都可以睇下

cerave cetaphil都有有色防曬,but
歐美牌子通常都係設計比歐美膚色
多謝玉絲 佢d 野都唔平 又present到好pro咁
係 我n年前買過elta md 有色防曬 茶完面色好怪
未用過Muji 估唔到咁多skincare好物 去Muji 睇下先
以植萃為本的粉底液,有如著色護膚品。質地輕透不阻毛孔,有效均勻膚色、修飾瑕疵;同時兼具保濕、抗氧化及抗炎控痘功能,更具輕度防曬功效。不易氧化變色,維持全日清爽好氣息,打造自然裸妝感。

佢咁樣推銷產品但係又唔肯投資成本去做spf測試整番個rating出嚟誠信唔係咁好
一係就唔好寫出嚟唔好攞嚟做賣點,白紙黑字寫出嚟吸引人買就一定要有真材實料
感謝絲打的詳細解答
想再問下有酸嘅product 最好係Pico後嘅幾耐都唔用得
因為都係keep住做pico
定係直接用冇酸嘅會最好
嚟緊都會去做Silk peel/aquapeel

依加呢啲護膚品都係買咗冇耐
用完再返嚟包膠
Btw最後一句比你睇穿咗

バックナンバー!
咁直接無酸最好
提果兩隻都係資生堂旗下有傳明酸成分輔助美白~
揀番隻靚化妝棉抹肌膚就會好柔軟
唔好聽到啲護膚品都變埋backnumber舖塵
咩product 傳明酸 可以全面用?
本身混合性皮膚,無乜粒粒頭頭問題

眼有啲乾紋,想問吓減紋同抗氧化嚟講,以下邊項配搭好啲

La Mer the lifting eyes serum +eye cream
Skin Ceuticals AOX+ EYE GEL+eye complex
傳明酸冇唔可以全臉用
La mer eye serum
La mer eye concentrate可能會生粒粒
SC比較主攻眼袋同暗沉,對付乾紋一般,eye complex高機會生粒粒
唔係沙漠肌唔好輕易挑戰礦物油加矽油嘅超強封閉組合
Aqua /​ Water /​ Eau, Glycerin, Dimethicone, Isohexadecane, Paraffin
AGE頭四位係咁排

la mer眼霜透氣啲,不過矽油搽完好滑填充咗細紋好似冇曬之後就好易生粒粒
未熟同初熟混合肌最好silicone free mineral oil free
同埋AOX eye gel冇保濕力得鎖水力,一個冇水嘅杯封實保鮮膜之後想倒水入去都難
啦咩眼精華都ok,基本保濕提亮,靜態紋改善就唔好期望太多
咁改善/預防靜態紋方面有冇咩產品推介
維他命A精華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞