[突發] 米紙 開台元老Yuki爆料整合

780 回覆
68 Like 141 Dislike
咁你donate左幾多錢比佢地先??
八婆tb冇錢開飯
每次見到蚊型公司都要整個CEO title,人唔笑狗都吠,同嗰啲藍寶石王子公侯伯子男有得揮
紅藍(黃)黑都通殺
人身攻擊呢啲 comment只係顯示佢哋低質
我反而覺得一開始果D咩初心都多餘
就算蘋果日報/果籽都唔係同你講初心啦
初心係咪就等如只可以講民生議題?
我想講factwire都好有"黃" 但事實佢地個初心只係求真 中間曾經有D investigation好似唔黃咁 果陣都有俾人屌架喎
咁米紙既初心其實係咩? 到底係要100%黃定只係要做民生?
上面有人舉D例 但其實果D廣告商都係民生野黎架喎 而家米紙唔係叫人買bitcoin買NFT 又唔係賣你豬仔去KK園 豐澤金象米銀行呢D 有邊樣唔係香港人民生野?
莫欺少人窮
不過真係ON99

其實係咪老闆,CEO唔係老闆咁解噃
有同匯豐合作點睇
定係覺得匯豐唔係有爭議?
蘋果最敏感時間都一樣接美心廣告
完全冇問題
點解我要donate錢俾佢哋?佢絕對可以做分類廣告雜誌,無所謂架喎
重點係佢哋自己諗住點樣幫個台定位,光明正大咁收錢幫人spin咪得囉,唔好又收錢又扮清高嘗試攞貞節牌坊姐

如果我/你覺得一個平台 (唔一定係米紙,可以係獨媒/某啲food blogger/ etc ) 應該「清高」、「不受影響」咁報道嘅,咁你就可以選擇比多啲支持佢哋囉
其實最直接類比到既例子就係傳真社
社運咁多年 (講緊2019年之前已經有, 2015年人地已經討論緊黃vs藍媒體) 一直都俾人標簽做黃
但呢單野俾人屌到爆:https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1646186678921713&id=396495580557502
幾多人屈佢地奶共、染藍、起黃店底 果陣好多罪名架
而人地個初心其實由2015年講到2022年執笠果陣都係講緊要求真
唔係要做黃定藍媒體

咁阿yuki不如講下當初成立米紙既所謂初心係咩?
定只係4個founders一路口up up話維持初心 就搞掂?
如果只係一路口up up 其實會唔會係阿yuki自己會錯意? 其他3個人真係仲做緊民生議題喎 只係唔係100%時間都係講緊黃店/黃絲既故事
麻雀館100%民生野

講真,賺錢從來都冇問題
100%黃呢啲可能只係幻想

但點樣賺錢、賺咩錢就係有商榷餘地
尤其佢哋一開台係打住呢啲理念,吸納左好一大班subscribers ,一開波條路比幾多YouTuber 暢順幾多?

咁呢班subscribers自然會對佢哋道德標準高少少

但過往一年d廣告真係紅藍黑都食埋
保險Agent,係Agent廣告呀,唔係保險公司,連出3條

麻雀館仲洗白話唔涉黑

支持佢哋冇問題架
但當初因為理念已sub佢哋嘅人同樣可以批評、嫌棄。仲要好多人以為佢哋3個女仔打理channel ,點知背後突然有個「CEO」,有質疑好正常
CEO係首席執行官 (大陸最興嘅直譯)/ 行政總裁,有啲大型企業(先唔講上唔上市),個行政總裁都係請返嚟,唔一定係本身公司/業務擁有者

股東通常會組成董事會/局,個董事會主席就真係大老闆

但你蚊型公司,有冇咁多「行政決策」要做?所以用到CEO依個名銜就有啲over咗
暫時最佩服係Channel C

希望佢哋捱到
同意分析。講真你話想講民生,真係唔需要黃藍,但「民生」睇嘅就係無權無勢嘅人嘅生活/狀況,應該避免成為某啲財團/既得利益者/PR 嘅形象工程一部分
佢哋嘅credibility係源自佢哋不畏強權為人發聲,但如果佢哋將依啲「掌聲」轉化為$$$,咁佢哋咪就係「賣」咗自己嘅「光環」囉
唔係淨係問一個人啦

睇佢哋頭幾個IG post

1. 得4個人,後尾走左個,然後加入左「CEO」,都叫4個

2. 幫弱勢、某小市民發聲,賺錢唔係首要
都仲有d片係,但賺錢係咪變咗首要?

林超英咁撚環保都要比人CHALLENGE同CHECK住佢有冇開冷氣
香港人好多人對別人要求真係好高

米紙不嬲都係副刊式既題材架啦, 宜家真係有變咩?
靠廣告令佢地可以繼續行落去
先有機會比佢地做更多民生野
冇呢堆廣告個台已經執左粒
唔會再有機會做任何野
所以廣告片一定要有
唔鍾意既可以直接skip
你鍾意民生野就只睇佢地民生片
其實條片出嗰陣大家都估到七八成
你都可以大大聲講賺錢唔應該最重要
首先諗下自己又肯唔肯做下義工

利申,係藍店打緊安定個個月有糧出既工冇資格批評咁多
講下av講下敏感題材都比人批評,明明報紙都有風月版....
講開民生,幫弱勢發聲

又好似唔見佢哋批評挑戰大財團

就好似好多小店都屌比HKTVMALL打壓

佢哋都冇出過片評廣告客戶

連胡說都有挑地產經紀機
唔知踩到盡果班人係咪移晒民
定用緊匯豐供樓,坐巴士地鐵準時返工幫藍老闆賺錢,日日用made in china日用品
字多唔係問題
問題係睇完都唔知佢UP乜
係寫既人有問題,定大家都睇唔明,大家都有問呢?
可能用緊starlink上網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞