[突發] 米紙 開台元老Yuki爆料整合

780 回覆
68 Like 141 Dislike
why???

次次有問題都del
無分別姐 條友都係靠厄厄氹氹搵食
佢可唔可以直接啲講,一嚿嚿攪唔掂
後悔擔當姐,檔野本身自己有份。其實本身都可能係柴娃娃咁搞,當有啲就好進取,本身組成前又無磨合。呢家就得閒爆料,因為有流量密碼,人係鍾意聽負面野
米紙本身都好少睇,MM個tone越黎越難頂好耐無睇
終極懶人包

鑑於Yuki 已經離開左好耐,冇過問太多,只係係自己2隻貓個ig story post

琴晚米紙開台2週年邀請左CEO入嚟傾計

作為發起人、開台元老嘅Yuki就暗示個CEO並唔係中途加入,而係開始無耐就透過當中一個成員慢慢滲透入黎,到佢開台半年因為私人理由請辭後,就唔知幾時開始坐正。

————————————————————————
開台元老
Yuki (已走)
Ruby
Fiona
Sybii

由來同問題

1. 作為元老,Yuki 開台係想做民生故事嘅專題傳媒,唔求賺大錢。

2. 引入CEO 果個成員都不斷話初心,但係中途就同成員講有「朋友」專職SEO (search engine optimization) 可以幫個台吸引多啲收視,然後就開咗個group,引入呢位「朋友」做顧問,有咩題目都會諮詢佢意見。

3. 呢位「朋友」後期直接話冇睇過片,好難比更好嘅意見,變相係介入左製作過程,做審查、過濾、甚至係指導方向。

4. 有一次擺市集,引入「朋友」果位成員係完咗之後突然自言自語話想賣香薰蠟燭。問題係佢哋擺市集賣嘅都本土小店、民生野,同佢哋做嘅故事有關。但香薰蠟燭係完全唔關事。

5. 第二次擺市集,Yuki 已經離開左,但佢哋果然有賣香薫蠟燭。原來貨源係果位「朋友」。

6. 其他成員,唔知咩原因都覺得有呢「朋友」冇乜問題、又或者冇意見。

7. 有次可能佢哋內部開會,有位成員(可能係引入「朋友」果個)突然攞咗試當真嘅收費表出嚟。

7. 然後突然,「朋友」已經晉升做CEO

————————————————————————

問題

1. 如果「初心」係民生小店本土,點解個台愈來愈商業化?仲試圖將自己打造成可以同試當真收費媲美嘅「媒體」。

2. 果個成員係開台無耐就不斷滲入「朋友」,仲要好信任佢,但問題係個台佢無份,點解要比佢指指點點?又咩原因咁信「朋友」?

3.果位「朋友」本身就係生意人,唔係傳媒,價值同佢哋個台係唔同,一個為賺錢,一個為故事、紀錄。引佢入嚟係有衝突。
身有屎啦
你留意佢而家啲廣告公司係邊間 同埋有幾密先
十萬sub都可以話打份工,
二十萬sub以上嘅Youtube分成就幾十倍咁上,

出面啲Pr公關公司開價都高好多

得六個工作人員,除開仲打份工?
如果同一報價,你睇下試當真而家養緊幾多人
仲有拍野同剪片成本米紙低試當真起碼幾倍

除開等於打份工
不如你計條實數出黎,我只係參考樓上話20萬
唔賺錢點營運?假如沒有天價,窄路微光呢d片唔係民生本土?呢排出埋紅標片都叫愈來愈商業化?
講真人地channel 點發展
關個離開左好耐既人咩事
我淨係睇到佢講野好撚八婆同語障
咁佢都係係自己貓IG post 咋喎
私人account post 野又唔得?
吊那星唔撚畀人賺錢
做youtuber要識光合作用呀?
一個例子

兩個公司A同B, 同一個數量Sub

A專做飲食片
B咩片都做

一日拍野Job,兩間都報開10萬

A:
拍野食成本:

1個主持,1個攝影,1個剪片 ,各2千一工=6千

報十萬

成本:人工-6000,租金水電器材-4000,

一單賺九萬

B 咩都做,哩單佢當賺九萬,但因為咩片都做,佢賺哩九萬可能倒貼其他片種到,例如綜藝

1段綜藝片起碼成本係飲食片5倍,剪片師全職at least 3個

但作為客報價唔識哩啲野 只會覺得A公司報價正常,因為B公司都報十萬一段片,亦同一數量sub
綠茶表係s?
Ceo係人板?
正確 所以香港生活一定要以金錢同賺錢為首要目標,咩小本經營呀,本土香港文化呀,好應該被時代淘汰
咁複雜
兩者可以共存
用商業片黎補貼其片
既賺到錢又可以拍民生片
咁用你邏輯私人ig講乜都得啦
你唔試下用私人ig用8字真言?
而家佢攻擊/影射緊人地channel 去某方向
當你引入左個生意佬CEO

你個台向上看,做一個廣告收人20萬

小店比唔起

好啦,成員話唔係喎我哋理念係幫小店,收成本人工5萬算啦

CEO 話唔得,因為佢哋用資源去左5萬生意,就冇資源做20萬果單,佢會蝕15萬

個問題唔係賺錢多少,而係引入左一個生意佬淨係睇錢時,就改變左個台嘅理念。

你大可以放心賺錢,只係唔好再掛住幫小店本土民生
巴打有見地
不過所謂共存係商業世界最唔可信既詞語
特別係香港你對住有錢既商人

我師兄你畢業後一定可以改變社會風氣
終於有師兄理解到我講咩同理解到事主個出發點
私人野評論下都唔得?

Ching 唔好係個人account評論正苦
咁唔啱咪離開囉冇人話個channel 走向一定要啱你心水
可唔可信就要放長雙眼睇
起碼ceo直接參與半年都仲保持到
到大家再見唔到再批評都未遲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞