[突發] 米紙 開台元老Yuki爆料整合

780 回覆
68 Like 141 Dislike
D人淨係識偷換概念,話唔比人賺錢

明明個重點係商業化係就一定同開台理念有衝突

擺個CEO 就好明顯要賺錢
咁其實米紙有無咁先? 定一邊賣廣告 一邊都仲會幫小店宣傳
用初心呢樣野做標準道德綁架都幾癲下
大佬呀人地都要賺錢養家
米紙除左3個出鏡背後都有團隊要養
有部分片擺明插廣告/商業化/擺攤賣下野又要比人話?
根本成個youtube界都係咁
咁廣告又分好多種
比得起錢可以全條片圍住佢地做
出得少d錢可中間插2分鐘
再出得少d可以加個名贊助
再少d可以ig出個post都係廣告
留意開既都有細品牌係佢地落廣告
冇話得唔得既
不過你想用黎當頭盔就好小學雞囉
公開po講有機會影響人聲譽既野
然後話私人評論唔咩
咁似小學雞大聲講人是非比人聽到
就話我同fd傾偈咋!你做咩偷聽呀?
請問保持到啲咩?
一個小本channel,做到有40萬訂閱,可以同財雄勢大既MM分庭抗禮,老實講,總會有人想入黎分一杯羹,既然創辦channel既呢幾個人冇受蒙騙,都同意呢個大方向,外人都冇乜野好講
可能仲讀緊書或睇世界睇得太簡單?正面?
成本價同profits margin 已經兩碼子既事
各類片種都有
民生社區片/非商業片
仲有好多小店題材既片
平衡到有咩問題
根據你講法,任何channel除左bob叔咁唔洗做,係商業世界一定變質,咁你可以end topic啦
人哋做報導都要開飯養家㗎嘛
想知係邊個引個ceo返嚟
會考拎A果d今次終於睇得明
開台時出攝影師,收人500

你認為而家都係500?
你賺錢多過開台時
就係有違初心

好似係咁解讀
唔係蝕住做注定比人抽水
岩呀,正確呀
我無話唔洗做呀,不過人貪錢係正常,所以咪搞到哩件事發生
既然商業化就係問題,其實你可以地圖炮成個yt界,唔洗特別討論米紙完全睇唔到除左商業化,yuki係指控緊d乜
算唔算真男人?
定on9仔?
https://youtu.be/kWah0P26GI8
有咩公司、機構係引入左生意人之後係冇變質?

連做慈善都係生意黎
唔好斷章取義喇

開台:初心-維持生活,月入幾萬,遇小店就免費or成本價

現在:月入夠生存加享受生活,小店一視同仁跟sub數定價,大公司有幾多賺幾多,免費job? Nono, 起碼扣埋成本,利潤要有20%.

兩三個月做一條小店免費片,搵啲打手留言話我地堅持初心喇
所以?
關個一早走咗嘅傻閪咩事?
呢個初心係你定義定係米子講過咁樣代表初心?
無錯,共存?唔好on9喇,你無係網上有一定影響力邊有人得閒同你共存,互惠互利咋,問題係制片方守唔守到條底線咋,定最終都係被金錢打動
邊條片先算小店免費片?請問邊間小店被要求天價廣告費?清係咪係米紙公司裝偷聽器?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞