[突發] 米紙 開台元老Yuki爆料整合

780 回覆
68 Like 141 Dislike
唔係好知個問題喺邊,內部營運嘅嘢嚟,擺上檯你想大家點幫你咁少事就自己拆掂佢啦
都係個句 有人堅持初心不變 無論之後搵唔搵唔到大錢

有人一開頭都話堅持初心不變,隨住之後嘅發展機會同遇到機遇 ,就自然想搵多啲再搵多啲

其實哩啲情況好正常,人,特別香港人特別功利同自私,金錢為重,仲要係出到黎社會
每曰大把公司發生哩啲事件

要怪只可以怪事主太天真 ,相信人性本善,

,無功利主義
都係嗰句
另外仲有2個話事點會比個外人控制到
同埋全世界都知另外2個拉隊走個channel會即時變廢
所以個動機唔成立
我明白你觀點,唔係內部人唔會知道邊個貢獻多少
係客觀角度,佢半年就走左,米紙都兩年,佢唔係度嘅時間仲耐過佢係米紙工作嘅時間
而且佢嘅論點邏輯對於一間公司想發展係冇衝突
對於外人角度嚟睇,佢依家呢個時候先講其實代表佢都係啱啱睇完個直播先知有ceo,咁係唔係代表佢走左之後下有呢個CEO,咁佢已經唔係公司一份子 佢有咩話事權?
完全認同你講嘅嘢,樓上啲人剩係諗住channel要賺錢理所當然,冇諗過成立時嘅初心
係啫
咁但係創作者唔係靠光合作用
都要食飯
Office都要交租㗎
我就覺得Yuki 出發點係好嘅,唔想米紙被人奪舍,不過咁樣上網講是非嘅手法就真係唔欣賞。

要麼唔好講,要麼就講晒。講啲唔講啲係咩玩法?私底下提醒另外兩位咪好,如果唔想搞分化咁咪開誠報公咁地圖炮式屌晒囉,又要威又要戴頭罩做乜鳩啫。

佢已經離開咗米紙一段時間,自己而家又冇一個合適身位,開台功臣/創辦人冇錯係好合適講,但佢自己又講到一舊舊,而家揚上網嘅講效果同八婆講是非冇分別。如果真心想米紙好,點會用講是非方式去講出嚟。

佢屌鳩人哋做嘢收收埋,佢自己咪又係一鳩樣。

Yuki姐你自己睇到就諗吓點先係好嘅手法啦。
唔搵錢唔通拍YouTube真係為興趣咩
有d人無料又怕輸咪話初心係細搞
有料一開始諗好哂roadmap咪大搞
講乜鳩香港人功利
睇完成件事就係
有人有意見有問題
係唔光明正大拎出黎講
然後陰D陰D做D野
人地起左個頭有人認同就開始搵方法獨霸左佢

我都試過
一個團隊5個人
佢想做既野得3個人鬼鬼鼠鼠咁知
但決定既野關係成個團隊
同當初既目的差十萬八千里
拉左個人入黎然後變成大多數
再踢走唔知情果2個
但其實開頭既成果7成就係被踢走2人所建立既
你都啱呀
咁咪即係初心已經變咗囉
唔可以?
一定要搵錢先可以拍YouTube?
個個youtuber bob叔咁就真係堅持到初心啦
廣告都唔洗接
人哋初心唔係蝕錢
有資源先做到自己想做嘅嘢架
米紙個初心係咪免費做content先,唔係丫嘛。
帶「CEO」入嚟嗰位若果冇心奪舍,佢見到Yuki姐嘅是非式爆料一定會同另外兩位交心啦講啦。若果真係交心講,我諗呢個人都唔慌會可以成功。
其實有幾多大台會員制都唔開
佢地仲係少數堅持緊
剩係出去搵廣告維生
仲想點
米紙初心係做社會議題添啊,
結果拍完冇撚人睇,咪要走去拍飲飲食食囉,
唔通冇人拍冇view仲on撚99只拍一種片啊?
你諗法完全唔實際
係, 初心有人支持咪有得做, 但最大問題係九成觀眾都唔會俾錢
香港人做慣大種乞衣, 唔好講錢, 連 like, comment都懶
齋靠觀眾做收入來源 食咗屎好耐啦
人哋拎晒啲時間度故 寫稿 research 約訪問 拍片
你俾錢養佢哋ok?
真係好tb
唔開得名咪暗示個名幾多個英文字
或私底下同其餘兩條女講

而家不滿果個係話一直拍開社會故事題材
而大師就想令米紙搵多D錢
但有可能廣告商/金主唔再拍原本以社會故事既片
咁就會影響成個CHANNEL既內容 應該佢係擔心呢樣多D
仲有種
比左錢就係皇帝咁
好似之前channel c
課左金唔啱睇就開po屌
收左微辣錢要拉埋其他人落水?。?
正如fiona
佢本身都係飲食記者
點會只做社會題材
起碼到呢一刻個channel都好自主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞