[突發] 米紙 開台元老Yuki爆料整合

780 回覆
68 Like 141 Dislike
其實人地營運方向關佢乜事
邊度突發
都走左年幾
而家米個channel做得都算唔錯
中間未紅個陣走左
而家見佢地紅咪葡萄呢
好正常
真係唔知
咪就係三位老細每位月入賺二萬同二十萬甚至二百萬分別
亦都係事主堅持講緊初心個位

你對大公司報價可以天價 人地覺得值咪比
相反啲細公司or就執笠既小店而家可能都收緊天價呢?
可能你會話小店覺得值咪比

但米紙一開頭初心就係講盡幫小店嘛

成件事有咁難明咩
所以香港背靠祖國,靠資本地產家打本,有錢就有話事權係正確 亦都係理所當然既結果同事實
呢個前成員擺明就係眼紅人哋,大概佢當初諗住自己走咗靠其餘三個一定攪唔掂好快收檔,點知自己走咗但個channel不單止仲生存到仲叫做得唔錯,所以就趁人哋兩週年爆吓所謂內幕刷下存在感

CEO呢樣嘢,其實真心唔明有咩問題?三個核心成員之前都係做採訪、編輯嘅工作多,但真係要營運一個channel點可以剩係靠佢哋加cam man就掂?一定要搵有管理、營運經驗嘅人去做,咁要搵呢啲人,一係就公開招聘,一係就本身有識相關工作經驗嘅人去引薦,所以其實真心唔覺得有成員搵自己朋友嚟做有幾唔合理,至於係咪好早期就有,咁真係睇你點睇,個channel兩年,個前成員開台半年就走咗,咁假設個CEO之後就加入,都做左超過個台成立後田3/4嘅時間,早唔早期大家自行解讀

擺市集賣嘢有成員想賣蠟燭,先唔講呢樣嘢啱唔啱賣,我只會問,如果當初有成員提議,但其他成員都唔同意,但到呢位前成員走咗,下次市集就有賣,咁前成員呢句「其他成員都唔同意」就有啲問題,照道理其他成員真係唔同意,都唔會因為呢個前成員走咗就突然改變決定吧?會唔會其他成員都唔同意只係呢個前成員自己單方面解讀呢?

憑呢位前成員响人哋兩週年走出嚟爆大鑊,講嘅嘢六唔見有幾合情合理,我會覺得似係有人想出嚟刷存在感多啲囉

老實講,我都唔係十分鍾意睇米紙,尤其嗰啲搵幾間食店比較佢哋食物水準嗰啲片就更加廣告味濃,但睇住三個幕前慢慢走到嚟兩週年,真心唔容易,人物訪問嗰啲片亦真心幾好睇,無啦啦個前成員出嚟贈興,真係賤格
不過眼紅就正常 以而家米紙訂閱數,開朝個班單計米紙月入九成接近六位數
,計埋ig fb post啲分成,月入接近20萬都唔奇
拍啲野好垃圾
最好笑係過檔captv 拍左一條片就炒鳩左
如果大家月入二十萬,有個好慘社會人士搵你幫手請一日AL去做一日義工,你得唔得?

你得,咪就係事主而家個心態,初心不變

你唔得,咪就係事主認為另外2位老細而家有既心態
其實人地初心就係盡量繼續做返老本行,但做老本行唔洗錢?
佢地以前係打工,依家係自己打自己工,真心唔明依件事同初心有咩關係
又係呢條搏出位嘅麻撚煩TB
btw 入人fb睇msg又係點玩法
見人搵到錢眼紅?
即係話米紙廣告費好高
唔錯

廣告多冇問題
賣得樣衰都算,幫人洗白先仆街

之前連續2個AIA Agent 廣告已經令人好撚反感

根本係一日柒過一日

已經unsub 好撚耐
你係米紙邊位?
呢個真,保險廣告真係趕客
咁就唔合理 奉旨做義工?將個道理底線set得太高喇
其實唔講賺唔賺大錢
全職搞channel唔為錢唔通真係為興趣?
咁一開頭搵人做顧問
發現人地意見真係有意思
請埋入局一齊都好正常

咁請入局個人想幫自己搵錢
局入面嘅人冇意見
一個晨早走左嘅局外人憑乜出聲話人違背初心?
咁想保持初心做咩又走左去
如果係想個channel好 當然想有幾大搞幾大
唔通真係搞手只求打個和
夠兩餐就心滿意足咁咩
蘋果記者出黎個D, 個個都有問題

又要比人抽:黃人錢真易搵
就咁正正常常賣保險廣告都冇問題

賣agent 廣告真係好垃圾
一間公司請個CEO有咩問題
佢係咪以為CEO即係老闆咁解
人哋係開台元老

又係自己私人貓ig post story 講又唔得?
當初自己唔想做走咗去
而家見人做起咗又眼紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞