Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
即係減最大嗰幾隻MEGA嘅權重
打算月供tqqq供3x年供到退休有無得諗?
而家top 5大約佔43.7% (13 + 12.48 + 6.94 + 6.77 + 4.51),如果將GOOGL同GOOG視為同一間,top 5佔嘅比例就更加高。

如果跟annual weight adjustment嘅做法,應該會將top 5嘅比例減到38.5%

https://indexes.nasdaq.com/docs/Methodology_NDX.pdf
咁耐點解唔qqq?decay ge數都應該食你幾年既本
即係sell the winners, buy the losers
但qqq好似昇得比較慢
年紀越大越低槓桿
不過連登仔不嬲孖爆all in
咁all in月供VOO,最後臨退休嗰5年轉定期存款,咁樣比較好?

TMF TLT 又繼續向下
who knows
到時再傾
有冇機制係之後會加番大cap
股價繼續跑贏weighting又會上升
屌你老母tmf 又一棍
10點批發銷售數據再加一棍
冇 後期一個浪收皮,然後你月供部份佔比太小冇作用
又跌返啦
美債有冇capitulation day 同 follow through day
咁轉供qqq供3x年供到退休呢?
我覺得唔一定要下下諗住all in 一個strategy 嘅
可以按個本去分唔同target,又可以按時間去分唔同target

按本去分應該唔洗多講,按時間去分即係頭N年就供高風險啲嘅,自己計下月供嗰筆數,如果要供1x,當係snp500,discount 吓個過去回報率,睇吓最遲幾時要開始供,say 如果係退休前28年要開始供喇,咁咪之前嗰筆錢可以供高槓桿啲,搏提早達標
Cleveland 個forecast 高過 estimated
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞