Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
大國角力唔係計呢啲小數目

月供俾人笑咗咁耐終於贏返

我月供sqqq 今個月大勝
Headline CPI同Core CPI MoM升0.2%,稍為低過預期
初領失業救濟金人數24.8萬,高於預期嘅23萬
屌你老母臭化閪tmf
定啲嚟
中國人壽?
即係TMF 有機會升?
唔評論
通脹低過預期,應該低啲機會再加息

失業人數超過預期,啲人會買債避險

我理解有冇錯?小妹啱啱開始接觸債ETF
通脹低過預期(今個月annualised 1.9%)的確減低加息機會。
一個星期嘅失業人數超預期少少唔影響大局,而且24萬都係一個比較低嘅數字,同時續領失業救濟金人數反而低過預期,所以應該唔會對加息預期有咩影響。

不過聯儲局加息係講緊隔夜利率,即係講緊一晚嘅利率,同30年國債債息嘅關係比較間接。就算通脹低過預期都唔代表債息就會跌,就算跌都唔一定係今晚跌。

另外仲有好多因素影響,例如今晚仲有30年國債拍賣。
我諗高過上個月呢啲一早知 唔會咁解讀
不如話佢sell the news好過
今晚有野忙,岩岩先睇新聞
失業率高預期
CPI低預期
TLT....跌緊?WTF
開返兩小時圖,UB上過130又插返落黎?

岩先兩個鐘發生左咩事
係咪拍賣國債 tmf有啲反應
原來CPI同比終止左12連降
即係低基數效應已經完左
3.2%真係白事喎
MoM都係正數
Core 跌得又慢
Core唔落到2-3 都講唔上打贏通脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞