Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
lifecycle investing
你都係想講decay啫
罰你睇返#1教主個PO
single digit有可能,但未必穿$7

睇Wired今日最新篇報導,論文原作者冇公開幾個重要嘅參數 (或者佢哋都唔sure),所以其他人複製係有難度。如果原作者肯配合,最好交出樣本俾人研究,咁其他人複製LK-99就容易好多。

另一個困難係red phosphorus可以用嚟製毒,所以喺美國搵原材料有難度,但係又好似有方法去解決咁。

上面兩個因素都會令研究LK-99嘅時間好難預計,唔係一開始所講34小時就複製到。

https://www.wired.com/story/inside-the-diy-race-to-replicate-lk-99/

不過以炒股角度嚟講,第一個要考慮嘅時間係星期五,因為隔一個weekend都冇消息,下星期一熱度就會冷卻好多。
如果今個星期五你冇走,可以睇多一個禮拜。如果仍然冇消息,一係就走,一係要有等幾個月嘅準備。不過實際上都要睇吓件事點發展。
Thanks
其實我係覺得玩得槓桿點解唔用期貨做
買etf想穩陣的話唔係應該揀低exp ratio更好咩
期貨、期權、孖展冇daily rebalance
其實一樣
依家嚟講 期貨點數 > 現貨 ~15點/month
所以你hold 期貨long 1個月就蝕15點
計埋應該同IB margin 利息差唔多
啫係 leverage 買SPY/QQQ咁
因為期貨可以畀人斬倉
LETF 衰極都係資產變零, 唔會倒輸畀證券行
明白
有冇人買3LTS有經驗?
個股嘅波幅大過指數好多,仲要係TSLA喎
長揸嘅話咁大波幅decay磨死
只可以用嚟短線賭方向
屌屌屌屌屌你 屌屌屌屌 屌屌屌屌 屌你 屌你 屌屌屌屌 屌你

屌你老母 屌你老母 TMF

屌屌屌屌 屌你 屌你 屌屌屌屌 屌你 屌你

屌你老母 屌你老母 TMF TMF
其實最驚係冇熱度 冇成交
如果長揸嘅leverage etf係咪得TQQQ揸得過?
睇history好似點都升多過QQQ
3LTS, 3NVD呢D好似可以隨時跌到得返ATH 2,3%
請賜教
屌你老母TQQQ
認真咪硬頸
你已經三注
我唔賭都要中評級鐵拳
其實我覺得TLT好笑啲
一立Flag就出事
同TLT / TMF比只係好細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞