Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
其實暫定加息然後再加返息依啲尻野邊個諗出嚟,加就加到底,停咗就唔好加返,攪到個息率依啲人冇人信,因為停咗都有可能加返,變相只會向壞嗰方面諗

玩到爛撚哂,而家出口術都冇人理
流動性問題,新發行嘅債券(on-the-run)嘅流動性一般比舊債(off-the-run)高,所以價格都會比較高
加拿大表示WFC~
其實都預咗暗啞底收錢,但今次個手法好核突
利淡
正式轉會SQQQ
呢個po今日未屌tmf老母
屌你老母tmf
轉咗一部分TMF做2025年TMF call
一來margin requirement低啲,二來可以用少啲cash
不過如果真係衰到2025年都唔升,就會輸得更加多
Out巴可唔可以講多啲軟著陸對tmf有咩影響
有啲就話軟著陸會減少少息 但咁樣tmf升得少少然後到時經濟復甦返 tmf又係遲早等下一轉加息再跌過
有啲就話軟著陸連息都唔駛減 咁tmf就閪多過like
如果衰退有冇可能劈到0-0.25咁痴線 呢度講緊劈成5厘 應該要當年2008咁大鑊先有
三心兩意
會左一巴右一巴
聯儲局係睇實際利率(名義利率減預期通脹率)係咪正數,以及利率係咪低過中性利率。
拋開啲術簡單嚟講,就係如果通脹率比federal funds rate高好多,聯儲局就有迫切性需要加息,但如果通脹率比federal funds rate低得多,就算通脹率回升少少,聯儲局都冇迫切性需要加息。

舉個例子,而家federal funds rate係5.25-5.50%。假設2024年通脹一直維持喺3%,然後2024年尾升返去3.5%。到時聯儲局冇必要再次加息。因為5.25%仍然明顯高於3.5%,單單將利率保持喺目前水平已經係restrictive。
同埋加息、減息都係有滯後性,2022年3月開始加息、6月開始連續4次大幅加息,而家2023年8月仲未見到經濟明顯放緩,全世界仲講緊軟著陸甚至唔著陸。

咁如果2024年某個時間,減息嘅effect都唔會馬上出現啦。
大膽預測
今年最少會減息0.25
隨即股市會進入終極牛三,債市進入牛一
23 Q4-24 Q1迎接股災
而家已經Q3
但cpi回彈唔會減息住
最快都下個月cpi
即係牛三最多得一個幾月
大膽預測
今年無衰退
GDP很好
失業率低
FED唔會減息

施傅?
解讀:
今年不會減息
美股直接股災
債市終極熊三
24Q1先減息 後知後覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞