Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
笑到仆街
21年我TMV賺過
但佢一夾我平手走
22年miss 曬
乜野信念令師兄停升Fed rate之下仲敢開債put?
債價係價升息跌 價跌息升
no offend but point 4 time the market既意味好重
不過refer to point 3. ,師 兄time 得準,why not

不過苦了堅信6:4, 5:5既人,我地唔係多人果陣上船,係講緊160已係係架船上面…果陣都無乜人架
一直係條船上邊
唔知點解咁多人上船
可能係typo,應該係term premium,可以對比返#710 Bill Ackman個計法
long commodity, short index, short long duration treasury

https://twitter.com/turintrader/status/1687112022415323139?s=19
6:4唔敢開app睇
債既risk premium 來自term risk & Credit Risk
其中treasury bond
睇年期長短決定term risk幾大
credit risk 就接近0
因果係咪掉轉咗
短線唔識睇,其實Bill Ackman, Bill Dudley講嘅嘢都係好長線,唔足以解釋幾日嘅升幅。
長線嚟講,問題始終係用咩渠道嚟支持美國不斷增長嘅開支。
如果靠發債支撐開支,美國財政部影響債券嘅supply,demand就係睇吓邊個買債。

央行可以買債,不過當通脹嚴重就要停。
央行唔買債,就要睇其他國家買唔買、金融機構買唔買,大家唔想買債息就會升。

如果靠稅收,只要經濟增長強勁,稅收都會隨之增加。
相反如果經濟增長乏力,增加稅收就會伴隨痛苦。
不如諗多次, 其實點解長線睇好TLT先
而家higher for longer個longer可能令今次加息周期好唔同
如果加息完之後好耐唔減息, 咁長線睇好TLT既主因仲成唔成立?

利伸我都有坐TLT
利申先,我買TLT唔係睇超長線,亦都唔係玩開6:4

我加周期已經接近尾聲,加上仍然覺得之後某個時間會衰退,所以喺1-2年先睇好TLT,如果更加長線我都係偏保守
我本身都認同你咁睇,即係賭緊加息會令經濟衰退,咁之後減息,TLT就有空間升
但呢排經濟數據顯示其實無衰退,特別係上星期FOMC鮑蛇都講已經唔預期有衰退
加埋BILL ACKMAN出口術,呢幾日US20Y已經一下爆到接近前頂
黎緊如果US20Y破舊年十月十一月高位,我諗我會承認基本面有變,之後既長債可能唔係19年前果D加息周期咁玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞