Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
雖然預咗聯儲局為咗達到目標,一定會死口唔認已經結束加息周期
不過市場真係開始price in 11月仲要加息真係喊出嚟
信念唔夠
一早講過停左加息周期。準備入衰退先買 食唔成條魚但點都有份食個魚身 唔駛而家hold住哂d錢不停投入
屌你老母TMF
其實加唔加埋𠵱兩口其實都無咩分別
過到今年重陽都未必過到下年清明

6:4派 Tail Risk 應該驚滯脹多過驚衰退
想問點解讀20年跌市嗰下,債市有一棍急跌
係未美債嗰下都畀人急掟?
其實美國經濟承受到幾多厘息根本冇人知
乜野加到2厘以上就頂唔順係好多好友一廂情願

依家個個望住條yield curve就一廂情願下年開始會減返落去
老實講下年一減息,隨時又即爆hyperinflation 要再加過
到時債輸死都唔出奇

利申:岩岩入左第一注tmf
我覺得tmf 好吸引
想買
巴打 承你貴言
0.618 我都想買
reinflation 就再殺多一次64派
真係含撚都唔掂
但係佢有派息應該唔可以咁計

作為cfu打手嘅我
21年6月聽完cfu講要short債
其實當年我都買過TMV
不過坐唔定好快走咗

唔知點解後來當年10月會加入Long債大船
可能因為低估通脹?定亦或係耳濡目染下信咗6:4派講嘅嘢?
咩新手ETF大船死推嘅「SPY搭隻BND」嗰類呢

返返去21年頭牛一中尾水,我仲on99乜都唔識買緊契媽全餐盤,
真係認為做定期同儲蓄保係穩守過Long債,當然畀入邊啲人串到一文不值,又拋低啲英文嚟話你不學無術,睇多啲書啦,有咩責任做乜教你嗰啲啲。
當然其實揸實債揸到到期唔睇價都係賺。
但最諷刺嘅喺2022年牛二,我揸嘅最穩陣都係定期同儲蓄保。

去到今日我變咗做idol bond bull,想炒底,究竟我又會重複錯誤判斷經濟周期,定係會證明我嘅運唔差呢,拭目以待
大型上落市ar ching
學KC畀個闊過西隧嘅range嚟先
TMF 今個星期既表現(負10.1%).
係今年最差既周線
不如嚟一次投票啦,好耐冇玩過啦

大家估吓2023年長債債息見咗頂未?

正評 :見咗頂 / 非常接近見頂
負評 :未見頂,仲有得繼續升
順便投埋股市 

大家覺得S&P 500 2023年內會唔會落到4000或者以下?

正評 :龍市gogogo,唔會穿4000
負評 :冇牛市嘅基礎,會穿4000
上面兩個偷偷留下負評.
流動性風險,有賣家無買家
想負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞