Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
諗起舊年數學界一件事。
舊年張益唐聲稱喺黎曼猜想有重要進展,upload咗份paper上arXiv。
由於張益唐之前喺另一個大問題(孿生素數猜想)有重要進展,加上張益唐過往嘅論文都同黎曼猜想有關,所以大家都好想知道佢係咪證明到。

論文upload咗之後一直都冇咩聲氣,等咗一個月知名數學家Terence Tao先發表佢嘅質疑,列出咗論文幾個需要修正嘅地方。不過都冇話張益唐嘅proof係啱定錯,之後依件事就冇下文啦,熱度極速冷卻。

黎曼猜想同室溫超導都屬於聖杯級別嘅突破,需要好小心去驗證,搵到有需要修正嘅地方亦都好正常。不過黎曼猜想太複雜,普通人根本完全冇討論嘅資格。LK-99製作方法簡單,只要主流媒體、科學界個feedback唔係太負面,就算今次失敗咗都會吸引到更多人去繼續研究、去嘗試製作,熱度唔會咁快冷卻。但如果feedback真係太負面,咁成件事就會極速收皮。

張益唐被曝已證明黎曼猜想相關問題,震動數學界
https://lih.kg/3191560

https://terrytao.wordpress.com/2021/09/15/the-hardy-littlewood-chowla-conjecture-in-the-presence-of-a-siegel-zero/comment-page-1/#comment-660236
solid.. solid state battery is not a scam ok?
年頭嚟講係有升㗎 跌返落去啫
話就話synthesis幾日搞掂,好多characterization都要時間去處理

以我所知,未有一個合理解釋到superconductor嘅theory,同physics beyond standard model一樣百9幾款
有啲教授甚至將superconductor phenomena睇成比起modern quantum mechanics更高階嘅theory
乜9 everything is superconductor,好撚癲
我估有部份人與其追住d未證實嘅野,不如搞好自己信個套
05:16 惠譽宣布,下調美國評級至AA+(之前為AAA評級),前景展望穩定。

惠譽表示,下調美國主權信用評級表明,拜登政府出現預料之中的財政惡化。

預計美國整體政府預算赤字占GDP比重將膨脹至6.3%。

目前,標普對美國的長期外幣債務發行人評級...

來自秒聞 ‧ 實時財經急報app
https://news.mutemute.com/share.php?a=newsapp&type=news&id=b606f43d6fac67a3

咁突然
認真無咩影響
盤後指數爆破係因為咁?
首先要股跌先
咁唔會因為股市係複雜,就唔去研究㗎嘛
咁啱定錯都係要事後先知㗎啦
咁含得撚
所以當9up算 唔駛當真
咁random同周期,唔係對立嘅
可以係短線係random,長線有周期
tmf -20.58%
原本7月要rebalance不過無做到
唔好time the market
早排個個講inverted yield curve修正代表準備閪冧
但呢排聽到既係inverted yield curve修正係經濟向好
不過修正都可以好多方法 (10y升 or 2y跌) 可能this time is different
random 同周期同時發生
tf 愈長 mean reversion 愈明顯
點解唔做 守紀律喎 等tmf 貴先買咩
望月新一都話自己解決左abc猜想
又係無人明
非引戰 不過2021年當時大家都囉學院野出黎講tmf 結果大家可想而知

只能講股市變幻莫測
點為之學院野?
statistic 行為心理學 經濟周期算唔算

股市變幻莫測
係短中長期都係?
如果任何時間都係變幻莫測 即係隨機
點解巴菲特長期跑贏 ?
點解好短期出現黑色星期一?
日本央行副總裁內田真一表示,央行上星期決定提高孳息率曲線控制(YCC)政策靈活性,並非退出超低利率的前奏。
內田真一認為,央行提高目前位於負0.1厘的短期利率目標,仍有很長的路要走。
他指,央行隨時準備介入以遏制長期利率急升,甚至在10年期國債孳息率觸及新設定的1厘上限之前介入。但他指,如果經濟和物價情況大致保持不變,估計孳息率不會大幅上升。
他表示,隨著企業定價行為改變,以及有跡象通脹預期重新加速,央行作出調整,以平衡YCC政策的成本和收益。
他指,每項政策都有正面影響,同時亦有代價。當通脹預期上升,寬鬆效果會增強,副作用亦會增強,有必要在兩者之間取得平衡。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1711731-20230802.htm
屌你老母成班玩fx既人比佢fake撚死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞