Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
投資是自負盈虧的!TQQQ係高風險投資產品,隔幾個月就會跌兩成以上。
投資之前應該諗清楚風險承受能力,高追之前應該要做好坐艇嘅心理準備。

Leveraged ETF介紹篇
前言
受到全倉TQQQ巴打啟發,2021年4月開始接觸Leveraged ETF (槓桿ETF)依樣嘢。5月中開咗開咗第1個post講leveraged ETF。

依個post會解釋乜嘢係leveraged ETF,同埋TQQQ點解咁勁。
依份Google doc會有最update同最完整嘅文章:
https://outliersecon.page.link/LETF
之前嘅post:

而家TQQQ係$41,即管睇吓TQQQ教會唔會滅教。
Nasdaq 100去到唔同點數,TQQQ、SQQQ會去到幾多錢嘅預測,每個星期會更新。唔一定準,只係大概範圍:

lm
lm
TMF真係垃圾到
max pain
但唔代表volatiltiy會變細
想脫教,供tesla,aapl好過(但已經有tqqq),tmf真係長期跌,leverage etf 磨得好勁,有冇其他都可以降低風險?
tqqq可以減倉位 調倉位去aapl/tsla

tmf其實跌咗咁多 已經吸引咗好多
同埋加息週期有望完結 唔似之前咁斬釘切鐵咁冇用

嫌volatility decay太大可以轉做孖三倍TLT monthly rebalance 但要俾息同稅
或者索性轉兩倍槓桿 避太大decay 當然會少咗hedge效果
上年係度講加息週期揸股債組合會大幅跑輸大市就係依家依種情況,大升市要不斷rebalance落唔識行既TMF度

不過如果依家先開始入場玩股債,其實真係有佢可取之處
如果相信未來會慢慢步入減息周期, 而你又相信大巿會繼續升,
咁其實可以考慮唔再rebalance, tqqq 擺係度由佢跟大巿升
tmf 就慢慢儲貨等減息
但係咁樣就變咗又係time the market, 真係睇你眼光
lm
教會話長線睇十年
有無SQQQ既傾下
20.6買
跌到17再溝
宜家均價幾多?
SOR 輸到傻左
無野了
Lm
《華爾街日報》:拜登政府準備限制中國企業使用美國雲計算服務
https://lih.kg/3433412
上個月開始7:3入場供會供到6:4
樓主已經放棄leap call? 係唔係上年跌市搵到咩漏洞
Leveraged ETF 討論區 (60)
https://lih.kg/zQGrutX
#999 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞