Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
電車世界已經夠多tesla
真係因為錢而唔買咩佢覺得
FX戰士出咗24-25話
最新兩話冇咩圖適合做sticker
https://t.me/addstickers/FXWarriorKurumi
點解唔減倉
700 years of interest rates
中世紀果d data 點黎
早兩日羅kc(末日博士)喺「一名經人」度開始縮
話依家個圖拼落1987後,開始大升嘅嗰幾年,拼圖上似,但佢唔識解釋

今年真係打臉曬班學院派,但始終都係解釋唔到點解加息加到咁急逼到通脹回落嘅同時,gdp都仲係升
我估係搵啲14世紀剩落嚟嘅借據文物統計出嚟

我諗利率長期下降嘅原因係因為人均壽命越嚟越長,「時間」貶值
中世紀以前人均最多得40-50歲,70就古來稀
關鍵都係Q3到底好過定係差過Q2
如果拼埋就岩 股市唔駛咁複雜
之前見過有YouTuber會講埋「業績超預期嘅公司嘅比例」同過往相比係算高定低,下次再見到我貼出嚟。
日本央行突然買債,日圓走勢再度轉弱,每百日圓兌港元再次跌穿「5.5算」。日本央行上周五宣布調整收益率曲線控制(YCC)政策,維持10年期國債債息目標,但表示上下限波幅0.5厘僅為參考,並非「硬上限(rigid limit)」。日本政府10年期債息因而走高,升穿0.6厘,日本央行今早宣布入市買入3000億日圓(約21億美元)5年至10年期國債,令債息回落、日圓匯價受壓。

有外匯分析師指出,市場正測試日本央行對於「靈活控制收益率」有多大彈性,而單單一個交易日10年期債息就升穿0.6厘,或超出日本央行所想希望見到的。隨市場預計主要經濟體會結束收緊貨幣政策周期,日圓年內餘下時間可望反覆轉強。

https://inews.hket.com/article/3581071/
係呀係呀,thanks
變左狗留美
你呢句係屌曬成個經濟學院,雖然我認為你講得啱
因為佢地窮盡一生就係想喺以前幾十年幾百年嘅data,搵個周期出嚟,跟住砌個model fit落去,再延伸去預測未來
如果世界係random,唔會有周期,即係佢地浪費咗幾十年做啲無謂計算
雖然日日佢地節目前都會被逼講句「過去表現不代表未來走趨,請投資者注意風險」
KC啲拼圖唔算學術啦,邊有咁on9
講左3年
有qe之後
所以學院派既生存空間已經得返學院
俾佢地事後孔明
撇除內容 佢講野喺陣好似中左風咁講下窒下講下窒下咁
@大g
有人話你中風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞