Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
follow your heart
but my heart 會正皮
想知大家覺得無牛市嘅基礎係點解
果年係咪負油價
係,有玩,差d奶野

五月期油果陣跌到十蚊一桶,成班老散諗住跌無可跌,最多跌到零蚊咪自己飲左佢

點知期結前一日跌到負數就後焗平
緊縮周期未完成
我掉返轉係諗如果通脹已經穩定落嚟,
等息率回落就會更加龍市
所以依家唔入市之後先入可能已經miss 咗頭班車
我都係用依個邏輯,不過走咗去買債
有無擔心過老美想成個經濟返返08前
開TLT 歷史圖睇,其實都係08 QE後先開始震蕩上揚
我認為情況不同,08年係經濟低迷,通縮所以大跌

上年大跌係經濟太好,通漲過高,導致美聯儲加息而大跌。

要視乎通漲係咪回落,如果回落經濟會唔會衰退。

Truflation data 去到2.5%樓下。 似乎通漲下行,經濟未下行
我意思係,老美想成個經濟體系變返QE前
美債從此以後只會一直低位橫行
其實老美狂加息,都係想啲人少啲消費/去資產泡沫姐

咁咪聽佢講去買債囉,無謂同聯儲局對賭啦
唔靠理論仲有咩可以靠
就算你拉長啲睇, 上個世紀未有QE 之前
30年長債孳息都係慢慢向下跌
所以依家買債都仲可以相信有肉食
只係未來息率下調之後就要再諗
華爾街狂推 (中國除外) ETF, 基金投資亞洲搞「去中國化」
https://lih.kg/3438039
因為股市最終係睇兩樣野,第一係對未來盈利預期,第二係當刻盈利水平,咁岩出現左AI呢個大trend, mega tech 又唔太受加息影響,大家對mega tech預期好。

Mega tech 佔納指6成,仲未計減息後中小型科技會反彈。
鮑威爾!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞