Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
AMSC我會睇Google Trends、維基百科去睇依件事過氣未

財自密碼。 AMSC 美國超導體
https://lih.kg/AswRsLX
#376 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

Google Trends嚟睇,今日熱度係減退咗少少,不過given今日冇任何新消息,所以都可以理解。
維基百科數據一日更新一次,要聽日先知道今日有幾多人search過LK-99。
國債fomo力度好細

長債真係4.5, 5, 6
發生咩事
各位巴打 兩星期後見
中期回調黎
Bill Ackman講佢對長債債息嘅睇法
https://twitter.com/billackman/status/1686906272937869312
tldr: karl popper

理論嘅價值唔係必然正確
而係一個框架可以畀人否証
再演化進步
x3 leverage drag = cost of convenient
LETF daily 3x. 長期3倍槓桿,期貨升左上去槓桿會降,除非你每日操作又唔怕斬倉,所以先有後續果d咩decay
你想長期keep住每日3倍咪㨂LETF. 想有其他目的就揀其他工具
AMSC啲嘢我喺隔離post講,始終都係搵啲嘢賭吓,唔想阻住依度嘅討論

財自密碼。 AMSC 美國超導體
https://lih.kg/AswRAKX
#711 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
琴日「視野環球財經」條片(10:18-19:50)都話睇數據見到對沖基金做空國債,當然唔會全部都係Bill Ackman做。不過佢個tweet至少表示有對沖基金係咁諗

當然對沖基金都唔係必勝,同埋佢出tweet嘅時候都已經入哂貨。
之後升定跌我都唔知,大家自行判斷。
睇完樓主個 file 分析,有啲想入 tqqq 但係未知咩時機好,係咪應該等佢衰退完再諗?
Tmf就快穿6
債期又搞咩
米國佬都興玩突襲今鋪仲要突襲自己友
加強版
呢兩三年都係股債同邊,即係當年啲拼圖話6:4對沖有利嘅都係錯曬
差咗啲乜嘢parameter
recessionaru bear 同唔係既分別
今次熊市係加息導致
唔係financial crisis/recession 導致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞