Leveraged ETF 討論區 (61)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
不過都有人掃call,不過相對put就冇咁多
(純粹拎出嚟手討論吓,唔代表成件事真係咁)

95 Call

100 Call

105 Call
嚟緊重要嘅經濟數據有大非農、之後就CPI
大非農可能都係強,但不至於將債息由4.0推到上4.3......掛

CPI距離太遠,而家個數字應該仲未計完,不過今個月基數效應係不利,YoY通脹率肯定上升。油價、汽油價格正如大G所講都係回升咗嘅,Inflation Nowcasting都係好依賴汽油價格,所以估出嚟都好高咁。夏天旅遊旺季都可能影響酒店交通之類。不過總體嚟講我都唔認為經濟數據係主因。
政府、央行級別嘅動作
- 可能係中國唔想人民幣貶值太快,偷偷地拋美債
- 可能係美國財政部發債抽水
- 可能係日本YCC轉向引發嘅拆倉潮 (不過日元冇升,依一點都講唔通)

都有可能係對沖基金同評級機構夾埋沖擊美債,但佢地實力應該冇咁強,所以未必係主因,同埋有啲陰謀論feel。

不過搵到原因但操作差都係冇用,唔搵原因但係操作好都可以贏。可以討論吓原因,但可能一世都唔會知原因。
TMF如果9月唔再加息會唔會升?
TMF/TLT應該仲有一排俾佢跌
呢幾日tmf輪流每日俾人插 又發債又ycc又adp又fitch
等啲壞消息消化哂先再講升啦
Fitch真係bitch嚟
今日ITM ATM OTM SP都開咗啲
重咁能多人講 即係未見底
等個如是觀投左降我就開始買
如是觀巴打係買TMV喎
金本位會否再臨

sor 睇錯左
睇到佢話自己大船 原來係TMV 大船
美債單日跌2% up…係咪又破左紀錄?
咁係未要買中國債
跪拜大神
我係all stock 派 會短炒LETF
唔炒債的
入黎呢個post係貪你地啲宏觀經濟分析好過出面啲post
我對LETF既理解都係短炒用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞