炒幣輸左一年學費 之後追番你問我答

520 回覆
29 Like 239 Dislike
200k 定 40k?
極度中心化既幣,勁高風險但伴隨著勁高回報。韭菜就鎖一年準備比人割,醒既睇緊幾時割,走在割前。
市場所有野都係謊言,你要做既野係大家未發現係謊言時上車並係大家發現前離場- 取自Soro

個人認為冇買到既而家都唔好入了,我個人0.005時入去到7月6拳賽附近就會清倉走人,因為呢個消息涉及太多人tozy,鐘培生,館長等。加上呢件事係炒台灣熱度吸台灣人既新血入嚟,企係jpex角度一定係打入台灣市場之後先割。所以拳賽前我覺得都安全的但拳賽後除非有其他消息唔既話一定走,賺少啲唔緊要但佢一爆就係咩都冇
you mean 學費? 80k左右
有冇set止蝕價?
3均線系統
20ma出入場price action你做唔做?
做咗跌落40ma再出signal又做唔做?
如此類推 40做完跌落60ma又做唔做?

定你會等價格test一次邊條ma係support 之後先做?
lm
我follow樓主個logic backtest佢條strategy,個sharpe ratio都係得0.37

唔係唔信,不過樓主可以比多少少information,順便我都想proof下學下野,睇下你個strategy係咪真係一條搵到錢嘅strategy

輸咁少都拎出黎講
交下學費先啦小朋友
一定有,每開一張單一定會有一個止損,所謂技術分析,只不過係長遠來講將自己放喺一個市場大機會運動嘅方向,但係只不過係大機會,所以都有唔跟劇本走嘅時候,當市場已經否定左我開單嘅訊號,咁我仲留住張單做乜?等爆倉?
真係好難答到你,因為price action同埋均線,並唔係唯一判斷嘅標準,仲要睇埋形態,例如頭肩底,w底M頂,牛旗,熊旗,急速通道等等 不過我係比較保守 通常會等到已經測試咗一次均線 之後回落時有機會再做
文字上真係好難講到十分清楚最好有幅圖
其實我真係唔知我嘅策略,適唔適合做quant,因為我並唔係每次到均線都會做,仲要睇埋好多嘢
利申:0識quant
cls 輸得越多越光榮?
新手想開始買幣點入手
我成本103…. 無溝過
高質post respect
咁信號既然係標準,咁係可以收集到數據,知道依個「信號」的勝率係幾多,咁先build up到期望值,如果係勝率傾斜,例如60%,咁長做一定係賺錢,即使間唔中會輸錢。

就算勝率唔傾斜,可能得30%,但依個信號每次的RR可能5-10倍,咁最終都係會賺錢。

但依d%都要統計、收集先會睇到。
呢個世界所有strategy只要唔係靠feel,就一定適合做quant。戴返個頭盔先,我個backtest係好rough咁做,我skip咗少少metrics,未必一定準

你肯share自己點玩其實好難得,希望你可以井多少少你條策略係點
我都係學生
點解人地就賺錢 我就賭錢
你好陰毒
樓主賺翻見好就收啦
玩crypto futures,見你話識玩已經知你大撚獲
上網下載個交易所,入金推薦用平台來嘅p2p最安全。新手玩吓合約先
交易所推薦: OKX BYBIT
感謝師兄支持
大家互相交流吓,始終呢個圈子香港小人玩,我會好認真覆的
我明,但想問做quant,係犀利到連圖表上嘅形態都可以偵測到?例如可以自動偵測w底,m頂,頭肩頂,五浪等等呢啲?
因為我自己唔會淨係睇均線入場,會結合埋price action同埋好多嘅形態去判斷市場
利申:完全唔識quant
睇吓98樓!
我一開始都係賭錢,但係明白一個道理長賭必輸。
我哋學生有個優勢咪好撚多時間咪專心研究吓先,唔好成日憑感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞