炒幣輸左一年學費 之後追番你問我答

520 回覆
29 Like 239 Dislike
hi
arb現貨一定係揸到下年牛市嘅冇乜改變,現貨唔需要care短期波動
美國第一個現貨etf+ 減息
我睇Q2-Q3

大家早晨,期待已久嘅變盤終於蒞臨,29號應該會開個新Pro更新返七月嘅成績同埋做一個常見QnA嘅整合,方便大家學嘢同埋睇,有興趣嘅就多多支持
仲以為此post已沉
早幾早trx 爆升,但我臨瞓開咗張沽冇set止蝕
唔會沉 我哋29號新po見
請教你順勢時點決定幾時止賺離場
自己成日swing到由賺變蝕
止賺真係一門高深嘅學問 但如果swing到賺變蝕係咪無推止損

無論嗰次交易未決定點離場之前,係盈虧比去到1:1都一定將止損推到買入,最多打和走,除非你個盈虧比連1:1都去唔到就俾人打中止損
有呢個問題係因為唔識判斷趨勢嘅健康程度同埋趨勢有冇發生轉變,基本上呢啲問題需要睇盤面形態去決定,但係太多了。我呢度揀幾個我常用嘅方法去判斷趨勢係咪持續。
如果用均線去判斷的話,可以睇均線發散嘅程度同埋方向,好既多頭均線之間會有距離同方向一致多頭的話就係向上,但發現均線方向開始不一,例如快線開始拐頭向下同其他兩條唔一樣同埋三均線距離開始變窄。呢啲都係趨勢有機會反轉既信號
第二常用就係支撐壓力既price action,例如成個7月大部分btc都係29000-31000震盪,但其實29000同31000只係呢個區間既最大支撐同壓力,呢個區間裏都係好多關建位置決定能唔能夠去到29000 or 31000。就好似23號開始就冇突破過30400,呢個就係其一關建位置,例如我係29000開左多目標自然係前高/大壓力31000,但價格去到關建位置30400我會特別留意如果一出現向上假突破收回咁我就會即刻離場,你可以理解為30400係第一個阻力位但唔算強,但都要突破到價格先會挑戰大阻力31000。
仲有啲簡單啲既,例如留意回調後有冇打出新高,回調既低點係咪高過前低
仲有最簡單既攞1.5個ATR做移動止損,但只適用於btc eth 美股 黃金,唔好用係細幣就得
同大家更新返而家嘅大環境,歷史上BTC嘅周期就係一個細牛市之後就會進入細熊洗走啲人之後先會進入狂牛以時間點同埋盤面嚟睇,今年嘅細牛市已經結束我諗下半年都係走回調,起碼等到美聯儲減息先會開始爆發狂牛,所以大家下半年小心操作。
同時間下半年回調就係現貨上車嘅最後機會
想請教下點解會推薦arb?
睇幾條片講arb,作為layer 2都會同matic 比較
係tokenism 同埋發展程度, 佢哋都會認為matic>arb
1。 同為L2公鏈,做既野就係幫L1擴容,而做到幾多同做得幾好只係佔代幣價值既一部分,重點係有幾多人用,arb既TVL佔成個L2 55%左(數字會有波動)當之無愧既龍頭,好撚多人用。
2。 新幣,arb係係熊市出生既幣,冇歷史重大阻力,因為舊幣經歷完上輪牛市爆升係會有好多韭菜追多,套左係山頂食風食左成年,好似上面有位ching佢係sol50蚊左右買左問我仲會唔會上番去,我明確同佢講上番去之餘會賺,但佢都話一到番50就保本離場,呢啲人係佔大多數的因為坐左成年難得有機一定會走,而呢啲就係歷史大阻力既形成原因,Matic經過上一年牛市都會出現呢啲情況,而arb一上到3蚊就係冇人之境完全冇阻力位,只要狂牛多空意見一致就冇野阻住到佢爆升。
下年一定係L2 爆發既一年其實L2既幣都會表現得好好,Matic都一定唔錯,但我認為arb最好
牛市一會有一班牛市股神出嚟解釋一啲解釋唔到既野
你炒幣多數睇幾多分鐘圖/小時/日?
樓主講過睇4小時k
個人經驗:
因為成日開單之後太驚由賺變蝕,出街都會冇mood,所以會選擇逐少逐少tp 。

例子:
朝早開咗單浮盈係賺緊,但係晏晝約咗男朋友開房。為咗扑緊嘅時候可以全心投入,我會選擇喺壓力程度較小嘅阻力線度tp一部份或者保本,咁我到時就可以盡情嗌。我銀包又開心,男朋友又開心
炒幣輸咗一年學費之後追番 你問我答 七月收益率28%
https://lih.kg/3456362
hi 啱啱開咗新po,如果你鍾意睇同埋想睇我七月成績如何就入嚟望吓啦
用幣安買 得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞