做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
樓主呢類戒毒服務10pm 就收工
應該唔駛凌晨聽電話
凌晨仲聽電話同落街嗰D 係深宵外展、協青社
同埋一D 危機支援服務
講真 我食咗幾年得出嘅結論係 當你真係嗰晚失眠真係好嚴重嗰陣 其實食幾多粒都係瞓唔到 佢只係幫你入睡 唔係包你入睡 所以一粒唔夠係正常 起碼食咗4排嗰晚照樣瞓唔到 後來覺得4排好似食得有啲多決定去急症室好啲 反而可能去咗急症室 已經接受咗第二朝甩底 冇咗嗰個緊張同焦慮 就喺急症室到瞓著咗 所以啪多粒都係瞓唔到嘅話 繼續追落去冇咩意思
壓力源頭細咗 比較睇開咗咁 所以失眠都好咗好多 咁就好自然冇咩動力想keep 住食 又要數住啲藥嘅數量 啱先有冇食過咁(我成日唔太肯定自己一分鐘前係咪已經食咗)
食到變白卡斬人呢?
Steve job 自傳都成日L前L後
4排其實都好勁 你果次係有冇意識咁食? 但自己都其實傻傻地?

同埋想戒係因為好撚貴,去買果陣比人望好奇怪咁
https://youtu.be/fNEke34pt_c

點睇呢個老母
本來唔知咩嚟,好彩有樓主介紹,準備搵返嚟試下
好威,小妹濕閪晒
唔怪得知香港冇吸毒呢條罪,費時得罪D大老板
工作關係識好多有錢佬
基本上我識到2字頭既富豪係100%玩毒
講緊身家億起跳個啲偏後生既一代
大麻就基本上佢地一定玩
冰 e仔個啲都聽唔少 見過人食就自己冇食過

最癲係佢地酒店房個啲係直接叫經理安排
成間房都係毒 啲職員都可以照收拾得乾乾淨淨
視而不見 呢樣係我覺得最癲嘅嘢
講緊係香格里拉 半島 w hotel呢啲

試過之前有個老細車埋我 個老細問我有冇掂過冰毒
仲慢慢同我講呢啲好平常
然後佢個司機揸緊車 擰轉個頭同我講
我依家都食完揸啦 你覺咩?

所以唔好以為吸完毒係神神化化
可以係一個食完都好撚正常既人
其實戒煙都會有機會係咁
好多人戒左唔食係用意志力控制
遇到某啲場合或者人生狀況又唔抗拒會食下
本身試過呢樣野而唔討厭佢既話
根本食返都唔會覺得係咩大不了
既然連煙都係咁
我諗毒品唔會比煙更易搣得甩
有啲野上左癮就好容易跟一世
睇下決心夠唔夠大控制到自己
一定斬埋我?
而家唔洗白卡
high野都周街斬啦

咁你又住香港
十幾歲細路妹嗰陣有班frd玩毒
試過有次係人地屋企玩玩下佢地嗌外賣上黎
我即刻走左
之後係外國讀書,先發現身邊其實好多人都有吸毒
個俄妹同學第一句就問我do you like cocaine? I love it so much
後來又識左班frd有玩毒
隊草基本 (嗰度合法),mushroom,cocaine,索k,咬糖,乜都有啲,唔知佢地玩唔玩凍野
其中有個仲係hall度做艇仔做到少有名氣
佢地個個星期都開毒P,成日叫我去話have fun
我一次都冇去過
咁當然weed係有食過幾次既

我唔會覺得係自己定力夠定唔夠既問題
只係唔食就真係唔會食
咩朋輩壓力嗰啲坦白講我都覺得唔係好成立
本身冇興趣根本就算周圍都係毒友都唔會食
尤其
你呢個說法咁old school既
好似以前講性教育咁樣,係咪唔提就冇呢回事,唔講啲𡃁仔𡃁妹就唔好奇唔會試?
會唔會係正面教育佢地毒品既禍害,吊癮既痛苦,戒毒既艱辛,戒左既後遺症,等佢地知而唔試更加好?

不過樓主真係要覆快啲,係真心想做好件事就唔好得office hour先講野。係呢啲open to discuss既地方你唔帶住個風向同方向,好容易就會distract晒。
如果諗住打份工交差就建議唔好係呢度搞了
天真

仆街賣家最鍾意導無錢ga後生仔食

女ga可以操控佢賣淫,得閒又可以同佢執番劑免費

男ga 可以水佢帶貨
呢個時候呢啲需要先更顯重要,正正因為我地係人,唔係植物唔係奴隸
你當自己係人就應該移民
共產黨當我地唔係人囉
香港福地來嫁
唔止傻仔
傻閪都唔入少數
年中咁多電騙就知啦
樓主點睇
的確外國開始有呢啲research, 不過係出面食,滲左啲咩落去都唔知, fing頭仲有機會影響性功能,加上通常出去玩,試完呢啲就會想試埋其他drugs,好似入門咁,所以都係唔好試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞