做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
同埋牙較好攰
死藤水都係毒
我用用下都覺得有小小用得多 有時一晚會食兩粒 同埋食完未必去訓

係唔係應該戒藥
尋求醫生協助啦
乜唔係海洛英先係最難戒咩?

海洛英又係心癮性同生理性都好強既毒品黎。

咁對比可卡因,邊隻毒較為難搞? 對身體傷害較大?
屌我都係咁 第一次醫生開zopiclone, 跟住就出去買Zopidem食
有醫療用途
但用黎做「毒品」既時候根本就唔係做緊醫療用途
唔係對症,冇標準用量
用既時候好可能係為左佢醫療以外既side effect
冇得話佢本身對醫療有幫助就唔係毒品
好癲 可唔可以講下係食咩同點開始
點解會試第一啖?
但我又覺得對日常生活冇影響
呢啲梗係唔算黑市 稍為灰色地帶啫 但我會歸類嚟自醫院 不過你唔係真係喺醫院攞藥 而係自己出去睇私家診所咁解
已讀
呢類安眠藥食過幾年 好多款都食過 講緊正常跟劑量又有 食完仲係瞓唔到隊多幾粒又有 講真我都唔覺有咩上唔上癮 例如試過有晚好緊張第二朝要早醒 結果食下食下食咗四排 天光都係未瞓到 然後藥就得咁多 好自然就係食晒之後個幾月都冇藥食 類似嘅斷藥情況都唔止發生過一次 但又唔會話冇得食有咩周身唔聚財 除咗再次失眠 所以我覺得冇咩需要擔心 起碼我咁食法都唔覺有咩上唔上癮 如果要食先瞓到咪繼續食 好瞓咗唔食都瞓到咪唔食 我係後來有日發覺 呢期冇食都瞓到喎 咁咪自己停藥
我又冇咁嚴重, 我係一排十粒會拆開半粒 20粒咁樣

有時夜晚食左半粒 / 一粒覺得好似醉左咁幾舒服又食多半粒

有時仲會落街買野,起身唔記得左
去咗幾間問,都話唔賣呢啲嘢喎,咪fake 9
屌個車手

你係咪諗多左
算啦
未等佢地自己撞板
草係可以引起psychosis會有幻覺嘅
唔否認草冇冰 白粉 cocaine 咁毒
但講到冇害 有益身心就唔係啦
後生隊得草會增加患上精神分裂嘅機率
冇冰咁仆街唔等如冇毒
估唔到2023年仲有人食毒品
我明,但係at least 要多啲教育

唔係一味叫人唔好食,CBD都ban,好多人都唔知火麻仁都係用大麻整
算啊,雖然大麻相對一開始影響冇咁明顯,但係都有一定既成癮性,的確有case食左十幾年,一停個陣都係周身唔自在同坐立不安,要靠醫生開藥去舒緩,至於酒同大麻,最好兩樣都唔掂啦,第三條問題就會
我失眠最嚴重嗰陣直頭食緊複方 夜晚要食兩款安眠藥 再加多另外有隻有睡意嘅藥 其中一款安眠藥仲已經開到最大劑量畀我 但講真就算食到咁 有時都仲係會瞓唔到 但都冇話如果冇晒藥冇得食嘅話會有咩癮之類 所以我會覺得食瓜子呢啲都可以食到話上癮幾不可思議 我自己睇法啦 如果有跟處方劑量嘅話 更加唔使擔心咁多

至於夢遊 據我所知 我都有發生過幾次 但冇話落街咁嚴重 都係搵下雪櫃有咩食咁
成個 post 係你講得最好,關於成癮嘅人嘅處境,痛苦同埋困難,與及點樣先幫到佢地。

多謝你,巴打。
其實好多毒品K仔,冰都有醫療作用
不嬲都話濫用先係病
問題就係依啲藥好易abuse
用依啲藥有醫療作用嚟話食依啲藥冇問題其實冇point
因為問題係普遍用者冇醫療常識下加冇自制能力食得太多濫用搞到有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞