做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
點解唔可以係傻女,傻trans?
係醫院好流行 差唔多日日都用
通常會當sedation咁用
利申醫護
係呀
之前睇過啲道友訪問
問佢點解會變道友 訓街等等
好多都係有童年陰影/ 被侵犯過之類 令佢地有心影陰影
係某啲機緣巧合之下,試左某啲毒品
就發覺個世界原來可以咁開心,忘記晒啲痛楚
所以容易上癮嘅人係有樣睇

但好唏噓嘅係一開始佢哋食係為開心。到後期佢哋只係為咗唔想唔舒服而食。
BTW, 段片打交既行為絕對唔係一件岩既處理方法黎,有需要可以尋求唔同中心協助
講下大麻好過啦 依家咁多420撚
香港多唔多開鴉片類藥品比病人
我見歐美有唔少案例 係病人做手術/病症 醫生開鴉片類藥藥品止痛 最後搞到病人上癮要去吸毒
所以最重要係幫佢地處理心底裡既issue
其實好多麻醉師都用opioid 藥去麻醉 但係會dilute到唔會addict既程度
如果係住院又瞓唔到覺個啲會開Ativan sedate
如果係 cancer又好痛個啲會開 oral morphine 但係相對會有好多side effect
咁你有無評價過人地政治立場?
work life balance
其實大麻同海洛英,可卡因呢啲毒品唔一樣
佢對身體造成嘅傷害係極低,上癮既機會亦都低過食煙
當然你話係咪完全冇壞處,咁就唔一定嘅
例如我覺得食完大麻去揸車係極之危險,就同酒後駕駛一樣
但係認真講句大麻其實overall係比煙同酒都健康
我覺得你唔洗一口咬定大麻就係毒品嘅,其實有唔少國家都合法化咗/討論緊合法化大麻,荷蘭一早合法化咗,德國將會喺出年合法,泰國亦都合法化咗一年,係東亞國家先對大麻有咁多偏見,由細到大都洗腦啲國民話大麻係毒品
其實冇大麻想像中咁差,香港人唔需要將呢樣嘢當係洪水猛獸咁對待
其實一直都唔明 點解有人可以食瓜子食到上癮 講真食得瓜子應該好多都係嚟自醫院啦 如果黑市嘅話食都食K仔嗰啲 仲要瓜子又苦 叫醫生轉第二隻鎮靜劑好過啦
有咩需要戒?
工作時間我唔會smk,收工食完dinner整半joint放鬆下,食下生果睇下笑片,好放鬆咁訓覺
健康過飲酒添
Xylazine / Tranq 好似先係喪屍藥

芬太尼會食到咁
https://www.youtube.com/watch?v=BG70kTLfS7w
不如講啲人點染到同點戒到,我諗大家本身都知道毒品係好有害

幾年前開始食
飲少左好多酒 人又正面咗
戒J難啲 定戒毒難啲
你又知佢絲?
班道友道鳩人食大麻喎
不如你試吓,然後向大家證明戒毒其實唔難啦
門徒入面張靜初都係咁樣
多9餘...我理得佢死啦
AA夠導鳩人地買樓啦
自己蠢怪得邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞