做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
嗰班人仲要一日最少打兩次飛機
係咪溝咗K仔水垃圾貨
黎自醫院點會上癮
睇政府醫院開藥開到覆診期
係咁多就咁多點會上癮

黑市你點定義?
同毒販買?

你同普通科診所醫生講失眠
醫生照開
好心咪開一個星期藥叫你唔好食咁多
唔夠食咪doctor shopping
睇夠兩個醫生三個醫生
一分鐘收你幾舊水
醫生有生意唔做咩

再唔夠叫醫生寫醫生紙
出去藥房配三個月白瓜子
間藥房同你熟左之後大把你食
影印又好自製醫生紙又好
你定期換過張日子新d嘅醫生紙就大家好做
咁又算唔算黑市?
吸食之後體溫血壓之類都會上升,瞳孔擴張; 情緒方面會亢奮、躁底、焦慮等,
https://youtu.be/zpXMExH_Ng0

見有巴打講死藤水,viutv都拍過旅遊節目講呢樣嘢。甚至係節目入面試埋。

其實有好多所謂毒品例如大麻 lsd magic mushroom 等等都係drug war 果陣ban落但其實係醫療上好有幫助

宜家甚至會用mdma(Fing頭)去醫PTSD,宜家香港禁埋CBD簡直係倒退

仲有,香港係毒品教育方面真係好廢同性教育一樣,好多都避而不談
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A4%A7%E9%BA%BB
根據對於中樞神經系統的作用方式,毒品可概分為四大類:中樞神經抑制劑(英語:depressant)(Depressants)、中樞神經興奮劑(Stimulants)、致幻劑(Hallucinogens)與大麻(Cannabis)。但大麻是否應該在法律上被歸為毒品,目前仍有廣泛爭議

大麻被單獨劃為第四類,原因在於大麻對於中樞神經系統的作用方式非常複雜,對某些功能有興奮作用,對另一些功能又有抑製作用,同時還能致幻,但又沒有很強的成癮性和急性生理毒性,甚至還具有治病的能力,這就相當於同時具備前三類毒品的特性,且缺點卻沒那麼嚴重

定維基講大話?
無錯,你講得好詳細好岩,呢個就係我會好奇個故事個個位,就係佢地點樣諗到自己有缺失,最後又點樣可以醒覺走返出黎,如果大家可以預先知道醒覺個個位,就可以多一個"抗體",雖然唔能根絕,但都係好事,佢地既痛苦亦會更有意義
講得好好!
戒賭定戒毒難
難道你認為出賣耶穌既猶大係好人
唔係黎自醫院就唔會上癮
有啲人就係 醫生開比佢2 個月 2個月已經上左癮
完左藥就要自己出去搵/ 呃醫生再開

可以睇下oxycontin 事件
咁就要定義返咩叫「吸毒」
咁飲死藤水又唔算吸毒

咁如果取消晒所有substances係毒品嘅定義
咪解決咗吸毒問題
巴打講得好過我好多其實最緊要當人係一個人去睇,case其實好多都知毒品對佢地既影響,只不過毒品係佢地唯一既應對方法,等自己舒服啲同有啲自殘都係相似既概念,用更大既痛去cover另一種痛,多謝你帶出呢種角度
wiki攞嚟做sourcr
中學畢業未?
其實我覺得同強迫症有啲似
我留意到你一直避開提及大麻
1: 你認為大麻算毒品嗎?
2: 你認為酒與大麻是可類比嗎?
3: 戒毒社工會幫人戒大麻嗎?
冇錢唔代表唔會問人借錢食 有幾多Mk為咗食汽水借盡身邊人錢 負債累累 網上都見唔少比人po啦
咁我邊度講錯
你閪迷姐 同迷幻兩樣野黎 你有冇幻覺/視覺扭曲先
我以前都食開 但講真 一停藥就失眠呢樣嘢 我覺得你都係本身失眠先要食瓜子啫 咁冇食會反彈唔係好合理咩 都唔好話本身食咗都唔一定瞓到 我試過一晚隊四排都照舊瞓唔到 但係咪會有心癮又唔會 如果第二朝瞓到幾晏都得 除咗失眠 突然唔食都唔會有咩問題
會用咩介入手法?
其實係咪要恆常咁食先會上癮
以前喺London間唔中party有人請我食我先食
但又唔覺上癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞