做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
成18頁問題你開定(2)都得
咁其實有冇害呢啲野又好主觀

Hard drug有害就一定

但草,lsd,菇,mdma呢啲我覺得有討論空間

我想帶出既係世界上冇野係非黑即白

用有冇吸食違禁品黎評價一個人會唔會太武斷
睇你想唔想要回頭客囉,落呢D太CHEAP。
如果你指我地ccpsa,其實同你所認知既youth centre個啲唔差太遠,但係我地唔對外開放,所以一般社區人士入唔到黎嫁
見過毒癮最大/最嚴重嘅case係咩? 最後戒唔戒得甩?
你呢個擔心其實都真,所以你加句不可一,不可再講得好好
如果一日賺到一皮野,都岩岩好夠食既
要抖下氣
你又冇講錯
門徒啊…電影對白
當食開有2-3個莊

個個莊拎啲貨原來係一樣既

咁點呢?自己煮?
有講法係種感覺其實永遠都係度,所以調返轉講,自己既決心同身邊人既支持永遠都係最重要
嗱,死肥閪今次就有d道理
生個小朋友係女,周圍唱話我生仔又得唔得
邊到買到?
宜家後生仲食coke咩?
你講得好好阿,用吸唔吸毒呢個表徵問題去定義或者評價人係好片面同粗疏。

毒品我唔熟,要留返比你或其他朋友去講。反而我會係諗上癮呢個議題。

我見樓上都有類似既回覆,嘗試用社經地位去引證上癮冇問題,例如專業人士都有吸毒習慣之類。呢到我唔太理解,咁美國總統都會偷情,偷情本身係咪冇問題呢?

上癮並唔係主觀判斷,我相信有好多客觀條件可以幫我地去界定。
有興趣可以睇返 DSM5 對 Addiction 既分析。

簡而言之,你對自己鋪癮既認知清唔清晰、有冇辦法預見鋪癮既影響、繼續維持呢鋪癮會對你、身邊既人有咩影響,呢個癮會令你行近你既理想生活定係遠咗呢,反而係重點,最緊要係清醒做人、呃人都好,唔好呃埋自己。
你個concern都make sense啊,大家都唔想身邊人接觸毒品,所以呢個post都係想share下可樂恐怖既地方
有個食白粉既
戒完毒仲有心癮
要求人地繼續鎖住佢
佢講明出返黎一定食返
喔,一言驚醒洛克人
7-11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞