做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
通常細個都係跟fd 跟大佬去玩,身邊個個都食就自然你都要食嫁喇,至於戒,真係靠自己意志同身邊人既支持,甚至乎係人生有啲大事經歷緊先有動機去戒
依家仲有冇可樂雞
唔准自己加電影對白
唔怪之得話番唔到轉頭 都幾痴線
食一下已經咁樣 但如果係咁應該食第一下就會勁後悔
呢 d 大家都知,但你係社工嚟唔係應該第一身接觸,知道啲更加詳細更加深入既嘢,一係你 interview 下佢地, 最後點樣戒到呀 有毒癮點樣辛苦法呀 有咩令到佢哋後悔食呀 點解當初又會食呀, 分享啲親身經歷出嚟 真人真事, 都可以令到佢哋嘅痛苦嘅更加有意義
我都唔知,但係有人講過唔食瓜子訓唔到
門徒個市場預測睇啱
終於明白點解會話番唔到轉頭 好得人驚
我估 應該唔係食一下就咁既
頭幾次應該係心癮 之後就慢慢變唔食唔得 一停就有戒斷症狀

但理論上就算長期食大麻果啲,突然唔食都唔會有戒斷症狀
姐係好似你打左十年丁 叫你戒一個月 長多心思思 扯多左 唔會唔舒服既
work life balance 冇問題呀
但唔好臨收工先黎開個你問我答跟住潛一晚呀
俾d 誠意好冇?
你有道理
幫樓主答 咩工種都有早午晚更嘅
但大多工種都係返9個鍾一日
遲開工咁都係變返遲收工
世上邊有咁多正工唔洗撈又多人工
因為仔仔
李小龍都係吸毒死
可以睇下intervention 呢個節目
呢個節目係講屋企人想迫個家人戒毒
中間會講下個吸毒人士背景,點解上癮,最後戒唔戒到
利申 唔知佢有冇stage
https://youtu.be/1_JywzU9ZR8
又話捉得好嚴 香港海關世一
咁究竟啲毒品點入到香港?
唔食瞓唔到純粹佢本身失眠啫 唔係都唔使食瓜子啦講真 轉食第二隻可能仲好瞓添 我推薦Lorazepam 夠快見效又唔苦講真呢類鎮靜劑食過唔少 正常跟劑量同OD都試過 完全唔明點解有人可以食到真係上癮
一個貸櫃幾千件貨
當中3 件有料
點check 得晒
I mean 我當然知道可以有得睇,但係樓主係香港社工, 諗住可以睇返啲香港道地嘅經歷, 我哋同外國成個環境又唔同呀嘛, 起承轉合唔一樣
巴打好有心不過深入啲既故事老實未必可以講,特別是大家知我地中心名,不過同時間我地都有同過來人一齊去唔同地方做分享,更甚乎如果有興趣既都可以直接黎我地中心了解下

BTW, 有野搞緊,未必覆到住
淨係記得特別攻鼻,同普通煙味好大分別
都成10年前嚕
如果你講呢方面,我覺得香港地區既case好多時都係關係上既缺失或者需要先至用毒品去處理,唔肯定外國case係咪都係相近情況,比如話由細到大都冇attachment, 變相大個左都好難同其他人建立關係,但係同時間成長過程又有lost, 好多呢啲傷痛底下自己又handle唔到就用毒

特別是有上左年紀啲既,舊時係屋企冇人理,香港地個個掛住揾食,細路仔大個就會變得冇安全感或者唔識表達自己感受,鬱住鬱住

可能都同舊時環境同collectivism有啲關係
我連糖都戒唔到,掂hard drugs應該唔會有得救

btw想問下啲拆家咁無良會溝玻璃,直接買chemical自己整比自己食可行性有幾高(假設有方法入手)
不如買隻Zelda玩下或者聽下尹光唱一人之境笑下仲好

佢地識咁諗就唔會開始食屎啦
講都多餘
建議不人道毁滅曬呢啲地球垃圾就算啦
開你問我答但係咩都唔撚答一係就講埋啲google答案
其他巴打答仲認真詳細過你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞