做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
Codeine係類鴉片,cocaine唔係
其實都唔係冇人戒到,但係真係好難好難,至於巴打提及有寄託就可以幫到停藥其實都好岩,有個叫rat park既實驗可以參考下
1克可以界3行?
加上近年香港既社會大環境其實都係一種幾壓抑既氣氛,對吸毒趨勢都有影響,純粹想分享下吸毒唔止係個體既事,環境因素都係好重要
要high 要鎮靜 要幻覺, 其實唔使吸毒, 飲死藤水已經可以做到.
邊度有得買想試
咩叫1野?
之前有個大麻post好撚多毒蟲

利申支持醫生prescribed 藥用大麻,不支持自己試
依家0.18都俾多你
LSD 同迷幻蘑菇都係屬於致幻劑,睇野有幻覺
即係1滴
唔好高估自己嘅自控能力
好多人會同你講用嚟啟靈乜乜乜
但依賴幻覺逃避現實嘅人學人講精神境界...
如果係咁easy呢個世界無人修行
吸啲粉貼張嘢咪得道囉
所有藥都係=毒品

利申:Chemistry 得3
佢地會較到個dose唔會上癮
如果食純度高啲嘅
禍害會唔會冇咁大?
支持正氣post
飛去荷蘭食就可以避開法律問題
我見Zopidem濫用同正常用條界線好濛 我自己都有用Zopidem
死藤水都係一樣,比起LSD 同迷幻蘑菇仲勁

因為入面有一種物質叫DMT,係腦裏面松果體會釋放嘅物質。會令到你有瀕死狀態。

去秘魯,亞馬遜森林搵到薩滿做儀式就會俾你飲,佢唔係比你high的
只可以喺庇護工場工作?
想試

想問下香港邊到有得買?

麻煩講多D藥物既資訊
用得好=藥
https://youtu.be/zo2iohUzCw4

廣東話講大麻
曾經做過相關服務抒發下個人己見(I could be all wrong)

我個人覺得戒毒重點在於「癮」,而毒品係心理冰山表面果浸。有啲人會性上癮,打機上癮,賭博上癮,運動上癮,工作成癮…… 呢個「癮」滿足到人嘅身心需求,令到個人生存到。但「癮」係依賴左某樣野,冇左健康界線,失去左自主控制。 所以被毒品影響嘅人,其實有時都會見到佢哋好掙扎嘅位,特別係稍微清醒嘅時候,好想變番社會所謂嘅「正常人」但又無力,自責自我厭惡,內疚羞恥(shame) , 不被明白同尊重,自我價值感底…
就好似有頭髮邊個想做癩痢因為毒品係生理上影響大腦嘅獎勵機制,每個吸毒嘅都知毒品係禍害但要戒就好難…
好似戒丁戒糖戒煙咁…

所以要喺表面潛入水底去睇>>>> 點解我會試左第一啖毒品?點解我會鐘意左佢帶比我嘅感覺?呢個感覺滿足左我啲咩需求?

當潛到好深,通常發現被忽略嘅需求(冰山深處)都係:
被肯定,被認可
被接受,被需要
被愛

而呢啲缺失,可以追索到兒童時期,可以係童年嘅創傷,缺愛/ 溺愛,成長背景嘅重大挫敗等等… 未建立過/未體驗過健康而又無條件嘅關愛關係…
自己同他人嘅關係
自己同世界嘅關係
但我個人覺得最重要係自己同自己嘅關係

當然仲有好多因素影響,特別係朋友圈子,次文化/新興文化影響,教育/知識水平,等等la ….

我地唔識點樣去面對自己嘅內心/ 缺失,吸毒或者其他嘅成癮就成為左應對嘅方法

我都同意好多時候係靠當時人「叮」一聲醒覺
但再之後嘅復原路社工就會作為一個支持者同行,引導番當時人建立健康同愛嘅關係

不過事實係工作量,心理壓力,追數等… 有時會突襲社工們嘅初衷 (這又是另一個故事了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞