做緊戒毒社工,開post講下可卡因呢樣野,你問我答

855 回覆
2192 Like 63 Dislike
大家好,我地係路德會青欣中心,主要係社區上協助有濫藥情況既人戒毒,今次想借呢個平台同大家講下一啲藥物既資訊同埋我地實際工作上留意到既野

相信大家早個排都曾經睇過呢段激烈既情侶肉搏戰(verbally),完全感受到個種愛之深責之切
https://www.youtube.com/watch?v=I0AUoHZsvP8

咁可卡因究竟係啲咩呢? 市面上又有咩唔同既種類?
可卡因係近呢幾年黎由於價格下降同藥物特性既關係,對社會既禍害都越黎越大,好多人一接觸就泥足深陷。特別是近年有用藥既年青人當中接近一半都係有吸食可卡因

所以今次開post打算同大家簡單講下呢種成日係電影見到既毒品其實係點

可卡因(Cocaine),有啲地方會譯做古柯鹼,一種強力既興奮劑。常見既花名係「可樂」、「滴滴」等。可樂有兩種,一種就係普通既可卡因; 另一種就叫霹靂可卡因。可卡因一般都係白色粉狀,帶少少苦; 而霹靂可卡因(Crack cocaine)就係一舊舊既結晶體,淺黃、淺紅或者白色。呢個名係因為佢獨特既吸食方法所產生既聲響而得黎

可卡因

霹靂可卡因

可樂既吸食方法有唔同,但係當中都有共通點,就係都會對身體同精神方面造成好大既傷害。吸食之後體溫血壓之類都會上升,瞳孔擴張; 情緒方面會亢奮、躁底、焦慮等,不過藥力過左之後,又會因為多巴胺急速下降而成個人變到好down,好down就再食過,形成惡性循環; 有啲吸食者索完之後感官會放大左好多,更加會有幻覺或者被逼害既想法等等,有時不受控既情況下都會傷害左身邊既人。求助既人或多或少,佢地既家庭關係或者人際關係都係支離破碎。而最嚴重既情況下,吸食可卡因會直接導致死亡。當同時服用酒精或者其他藥物既話,風險就會更加高

另外亦都因為可樂既危險性,佢既量刑起點都係毒品當中比較高,如果你拎住1kg既可樂,已經講緊有機會被判~20年監左右。可樂本身就係一種高消費既野,所以好多人食到食唔起之後,唯二方法就係借錢賣家當或者幫人拖野搵錢,之後繼續食。另一方面,根據工作上觀察,可樂既癮都係最難戒。所以呢樣野真係一次都唔好掂,有錢有時間,不如買隻Zelda玩下或者聽下尹光唱一人之境笑下仲好

如果有興趣了解多啲毒品資訊或者我地中心服務的話,可以去睇下我地中心網址同IG,再唔係係度問我地都冇問題
http://cheer-ccpsa.hklss.hk/
https://www.instagram.com/hklss.cheer/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D
呢度毒撚就大把
呢個名係因為佢獨特既吸食方法所產生既聲響而得黎

井多少少?
當聽下古仔
純好奇,宜家後生食大麻多定可藥多?喺屋企食多定私竇食多?
覺唔覺得將大麻同呢啲hard drugs混為一談嘅係傻仔?
點傻都輪唔撚到你條傻閪出聲
題外話
好奇想問吓Fentanyl喺香港有幾流行?🤔
戒毒社工幫唔幫到手戎"毒"?
點睇人哋外國吸毒係食海洛英 香港係食氯胺酮
開個post講吓門徒仲有效啦
聽您講完有啲想試。。。
點睇大麻嘅定義?
香港都有, 你係街邊見到果啲神志不清既道友通常都係食海洛英/ 其他鴉片類毒品
不過因為佢地窮, 買到既海洛英純度極低, 溝埋啲灰, 洗衣粉. 所以整到個人ON99 咁
色食一定食青瓜
食可卡因最慘就係無錢繼續食嗰種折磨
咁如果有錢 可卡因係咪就係無敵?
荷里活班明星
唔知呀~ 唔想知呀~ 有人食咪有人賣囉, 做生意講供求㗎咋嘛
個個戒晒毒 咁你咪失業
唔知呀 唔想知呀
而家邊有後生仔食白粉㗎,個個都去食大麻,係啲老嘢先咁傻仔食啲上癮野
食煙都生cancer啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞