移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
Pin
邊撚個話你聽住3年就有?

你細字冇厘頭唔緊要,我大字屌鳩啲on9右癌拉香港人比支那賤種匪共恰搶錢拎資源句句係香港人幾十年血淚係真理,你唔身同感受咁撚鍾意支那賤種搶你嘢咩?
自己睇啦英文啦撚樣 寫到明住三年就有
lau ju pin this
樓主潛晒水
呢個都係理據之一,但公道講英國主流政策唔buy唔酌情都有話錯。重點係而家爭取亦酌情亦都合情合理,仲乜鳩拉埋支那賤種搶食香港人免費資源拉埋香港人交基本學費無諗過食免費哩嚟比去阻止爭取呀,爭取有理據都要比班人鬥係咪CLS?
你確定嗰啲係香港人?發開口夢都識講,我係香港人呀
我喺啲香港人地區GP睇到大把人屌,
得支持你嘅就係香港人,唔支持你就唔係香港人?
你唔識英文?3年規定係例如返國BC......

BNO Visa唔同㗎,你係咪睇撚錯文件呀?
https://lihkg.com/profile/247510

多言#247510 日撚日講cctoy
其實大把內鬼混入左

覺得值得做咪做
你覺得唔應該的咪退開,好似發病追住猛屌係咩人呢
民主自由國家就等於要比福利你?
人地local交咗幾多年稅你交咗幾多年稅?
英國自己都大把窮人 你憑咩覺得英國啲福利應該拎嚟幫你唔係幫佢地?
蝗蟲
香港人地區GP有咩代表性
又係度攪大台

呢堆地區GP永遠活躍都係果幾百好似唔洗做的友仔
With some exceptions, they must also have been ‘ordinarily resident’ in the UK for the three years before that date. The three-year residency rule applies to UK nationals who have been living abroad

Being ‘ordinarily resident’
A person is ordinarily resident if they normally and lawfully live in an area from choice. Temporary absences, including for work, are permitted.
咁人哋真係住三年就有 想問爭取啲咩呢?
你交稅係你嘅義務嚟 同你有咩福利冇關係
你如果覺得你交咗稅英國政府比local fee你係應份 佢唔比係佢欠咗你 咁你可以試下唔好交稅
不過Students visa 同 boarding school唔計
蝗蟲
咁唔通而家得4000幾個網上簽署就好有代表性咩?
我講返我睇到咩聲音佔多就話搞大台,不如話上網講嘢都叫搞大台,定係要同你相同立場先唔叫大台?
貼啲唔貼啲睇啲唔睇啲,屌你老母你想點?

https://commonslibrary.parliament.uk/eligibility-for-home-fee-status-and-student-support-in-england/

Being ‘ordinarily resident’
A person is ordinarily resident if they normally and lawfully live in an area from choice. Temporary absences, including for work, are permitted.

In reaching a judgement about whether a student fulfils the ordinarily resident criteria, assessors rely on case law from UK courts and tribunals. It is possible for higher education providers and Student Finance England to reach different conclusions.

要個別酌情呀,3年唔一定批呀傻閪
人地入藉之後都係貢獻返UK社會
本身政府比教育資源都係想之後勞動力高質啲
收海外l係唔公平
海外費本身就係賺錢用黎補貼本地生
而且係預啲人拎完學位會走所以先收果個收費
如果香港人用海外收費讀完但又留本地服務
父母同時又做野又要交稅但仔女又享受唔到自己比稅嘅福利
咁又公平咩
而且香港人過去已經節省左好多去之前嘅教育資源
好應該要爭取
想一得二
因為唔關事囉 你自己撳落去睇啦傻閪
In most cases, it is clear whether you have been resident in the relevant area. But, in a minority of cases, you might have to persuade someone. This is most likely to happen when you have lived outside the area that applies to you.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞