移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
我知你反諷緊,但不如你正正經經討論啦
無錯
英國因為脫歐
短時間內需要人手
所bno visa先咁鬆手
唔係邊得你咁易過去
英國係想有心人幫手唔係叫你黎搵著數
所以我先話唔明點解咁多人大安旨意5年後一定拎到ILR留低
如果本身有錢/有技術咁我覺得原無意外都留得低既
但係有啲只係做緊倉,老麥
帶過嚟既錢到時又用得7788,憑咩覺得自己一定可以留低?
英國佬唔係開善堂,佢地邊有死錯人架
5年後如果自己對英國已經冇乜利用價值,有咩理由人地仲比你留係到先,按照邏輯去諗都知唔make sense啦
睇怕個勢到時都係比一部分佢認為對佢有利用價值既人留低拎ILR/BC
其他唔達標既人就求其講話係風頭火勢接收咗佢地5年算係盡咗歷史責任就算
我諗最慷慨既都係可能比啲唔達標既人永續BNO visa既
咁樣做就可以拎盡光環之餘又利益最大化
你覺得BNO撚唔係咁唸?
佢哋要求得超越曬本地BC嘅待遇
話乜Q野将將來都係貢獻英國
但而家你首先感恩,平畀我哋先

呢D要求已經重重覆覆
出現好多次
做基層又唔係人呀?
好心仆街賤種香港閪格去到外國放底呢啲白鴿眼思想

寫清楚咗留5年過到咩就申請ILR
幾時有講職業要求同收入
係咪傻撚咗
咩叫BNO撚呀
我拎BNO 但我無話要立即平權拎BC
我無撚講過要超越本地BC
屌你老母打稻草人
五毛狗祝你世世代代都係中國人
同我講做咩,同英國佬講啦
白鴿眼思想只睇利益果個係英國佬啊
係真係有心BNO一早就平咗權做BC啦
駛而家搞啲咩5+1
英國博乜啫,個算盤係諗住補充返脫勾勞動力同錢咋嘛

人地係有寫5年過到就可以申請ILR
不過中間仲有品格審查,認識5年既專業人士擔保同良民證要求呢
佢要玩野每一樣都可以卡死人
品格審查就任佢up既
做倉做老麥圈子有幾大?咁容易識到專業人士擔保?
良民證如果到時港共玩野,英國仲更加大條道理賴落港共政府到

講真,英國點會寫到啲野咁死對自己不利啊
佢玩灰色地帶玩䁔眛都唔係第一日架啦

利申:冇去英國既BNO holder
你個利申真係一早預測到
應該係去咗加拿大
我識幾個都係咁 踩英國去證明自己移加啱
肉酸到

做倉老麥唔代表佢本身垃圾
過渡性嘅又有
身邊圈子有幾難識 呢度大把香港人
我嚟到一陣已經識唔少專業人士

生活咗五年英國無犯罪咪良民紀錄
良民證只係需要過往三年定五年唔係英國先要

唔該你去撚咗加拿大 英國嘅嘢關你撚事咩
黐撚線講到唔應該有BC權利咁,有冇睇過BNO嘅前世今生,有冇比較過其他殖民地本護照有咩權利
咁你快啲同英國爭取落地即BC啦,搞個聯署睇下有無4000人,同我講做乜?
你邊隻眼見到我踩英國?
仲有,呢個post講緊英國,關加拿大咩事?
我係唔忿氣明明BNO本嚟就應該平權比BC
所有殖民地一係就比佢地自決,一係就比佢地有BC
唯獨香港人係比英國出賣賣咗比支共
而家佢只係因為自己需要就拋過5+1方案出嚟
啲低能竟然就咁樣就感恩帶德?
我地fb有個平權group,我地都搵個幫手windrush既律師嚟想告英國政府,但係律師都話道理上我地係啱,不過好難打
咁你就知佢真係要玩野一般人係唔夠佢玩

我同意做倉做老麥唔係垃圾
不過呢個咁既勢利諗縮數既英國政府係咪真係咁諗先?
你話嚟咗陣就識咗唔少專業人士咁係你叻啫
係咪代表個個人都得先?

最後就係你話英國既野關我撚事
今日我仲係揸住BNO,我就係英國人
咁英國既事點會唔關我事
冇去扮專家
香港人根本個格就賤
又要成日扮正義講公義
你都on9同我講有咩用
對於恢復BNO正常權利咁你贊成定反對先
心態都係一樣
一心諗住點搵著數而唔係想貢獻回饋返
英國有幾好都被你地搞爛
影撚衰晒香港人
人哋揸得BNO即係英治嗰陣起碼父或母有交過稅有咩好嘈
九七前交稅俾英治香港政府 同交稅英國政府係唔同
其實英國有最終決定權
唔通你去見工唔請你去告佢?
所以英國真係要諗下有無需要修改
新英國人
成日諗點合法逃稅就真
被你地咁樣搞一搞
我諗英國係時候要檢討本地學費政策
例如加多項父母必須在英國本土出生
五毛工作
Thanks for the information
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞