移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
留港撚不願面對人地可以爭取自己既福利
#213已經好似咁嘅人
=即刻BC!
又話比錢英國冇問題?好低比
BNO>BC

人哋海外本身bc
仔女返英國讀書
都要住滿三年先畀local free
TLDR 總結下支持嘅人諗咩

1. 講緊bno住滿三年都未必有local fee
隨時要住滿5年有IRL再加三年 consistent residency先有

2. 若非(1)所提及,即係住滿三年就得,咁煩請簽petition比國會解釋下

3. 教育權利係人權,呢度係西方國家,唔應該因為有成績無錢比international fee而令一班拎咗5年簽證嘅受養未成人無得讀書。而家唔係要求唔比錢,只係住夠3年係咪應該要比local fee呢?

4.貢獻社會論
每個移英帶得仔女嚟嘅洗費會少得過幾十萬?當中抽咗幾多係稅?
住屋、消費、NI 樣樣都係錢
仲未計第一批開始打工到而家都兩年幾

5. 資格論
移英本身係因為英國1980年代無進行民族自決,擅自將香港比咗大陸狗管理,香港人出世就係英屬香港。
1982年民調大部分人都係支持英國繼續管理,只有4%同意比大陸人管,上面有source自己爬文

----

補充觀點
1. 移英港人本身計好數嘅先帶仔女過嚟,預咗比international fee讀大學。

2. 無錢被逼defer,不如拎gcse去香港繼續讀

3. 支持呢個petition 嘅人絕對係少數
本身拎bc嘅香港人唔會同意
本身拎特衰護照去英國留學/畢業嘅中產唔會同意
本身去咗但又有能力比international fee嘅人預咗比唔會同意
香港政府大陸政府五毛藍絲唔會同意,因為令到更多唔夠能力比子女交international fee去英國嘅人更早去英國
因為驚英國政府擔心港人福利負擔增加而提早收閘嘅人絕對唔撚柒同意(呢班無仔女或者仔女細燒唔到佢地)

無仔女嘅移英港人唔知 我自己就係 但我會同意呢個三年就比local學費嘅approach
仲有一啲即將可能面對交international fee嘅人但未必咁多經濟實力嘅人同意
或者預咗交但錢就係錢嘅人同意

樓主放連登
睇到香港時間推得好快
仲係香港嘅人有幾多會幫你
在英唔幫 在港更加唔幫
所以上面有人話香港人自私所以要人比資源
錯了 係調返轉 香港人自私先唔想大家都有資源
你想做港蝗你嘅事
冇錢學咩人過去?想又食又拎?
明明97前香港民主義士都幫英國執唔少.. 叫佢地嘔番些少好正常
Give them an inch they will take a mile
唔知有乜好擔心
就算BNO Visa真係落閘都唔會因為呢啲野
真 相信 local 會擔心房屋問題 多過BNO 俾 local fee
入咗籍先有
當煌蟲拎香港身份證捻資源有乜分別雙標到呢
home fee 9500
international fee 25000
支持
bno移英港人唔同一般移民
救英國經濟做乜唔係entilte>BC
吸引精英都冇佩套?
讀完書搶盡BC後
就返亞洲反cup
仲交英國重税?
移得民都係精英,放福利有乜問題?
混血肥仔唔係成立左幫bno交學費基金?
係咪應該用法律程序索償
英國?
割地係大清國,你反清復明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞