移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
一直都講緊
係你喺度阻鳩掟
你自卑心作祟咋卦
我諗重點應該係香港移民過去既人未有貢獻就諗福利先
點解香港人會屌新移民主因就係好食懶做
唔搵工做,但係Lam盡啲福利
公屋、資助、公營醫療、津貼、社會福利

但係同樣係中國人
你有無見過果啲出入中資國企既俾人屌?

有國藉 =/= 有貢獻
歐洲啲國家咁好福利就係佢地平時稅收既回饋
如果你話BNO = BC
咁洗唔洗計翻哂97打後欠交既海外收益稅?
其實top up 英國degree學費,好似同收local 差唔多 (純粹個人觀察)
執輸行頭慘過敗家呀
有著數梗係lam左先
攞到BC有學費全免或者本地學生減免就話姐
BNO就話要攞呢啲權利
同蝗未有三粒星就落黎香港搶公屋搶資源屌政府話要現金唔要罐頭有咩分別
有無唸過人地想唔想俾你

80年代父母唔夠資格申請bc, 然後三十幾年後話要同bc睇齊? 用bno 等幾年再有機會做bc已經受惠咗。
其實今次真係唔係移民,英國政府只係見脫歐,無咗一班東帝文做藍領,所以先俾bno申請過嚟生活。

本身英國大學近幾年已經受大陸學生影響聲譽,依架叫香港人俾返幾年海外學費,搞返好個校網都合理啊!過到嚟唔夠三年已經話要攞咩,攞咩,會唔會太過? 當初有申請做bc機會,只不過有父母放棄,睇唔起或者唔夠資格,唔關人哋事喎!

可以考慮下免審查低息貸款
咁點解香港人去中國要回鄉證, 點解要有關口
睇返啲統計資料就會見到最大年齡層過去嘅係中年人同小朋友。中年人唔需要讀書,小朋友就算住夠6年入左籍都可以岩岩好夠數唔洗比international. 佢地覺得唔關自己事咪唔理,仲要擔心人影響自己但完全唔諗踩正讀大學呢個年紀嘅人,最好笑係叫人做幾年野先讀,本身冇學歷又冇經驗,叫人搵咩工做。做份最低工資錢都儲唔到,佢地啲中產都入不敷支啦。唔通叫人做6年野再讀咩跟住自己過左英國就叫人返香港讀
望住呢班怕人影響自己而叫人收聲嘅香港人我反而覺得佢地仲核突
英國係2019年之前發生嘅事,有幾多香港人關心過? 過到嚟就話要睇齊
我都想知
香港係去殖民化浪潮後唯一一個過百萬人口嘅殖民地,所以主權之後2002年英國海外領土法令已經修改咗,英國海外領土公民已經可以申請英國公民。
移得嘅都係香港人入面最自私自利最賤種嗰班
屌你老母果然係曱甴
香港人討論呢類話題比其他族群困難
本身唔少人經濟上係傾右,政治上又過份潔癖
藍營又會借題發揮係到挑撥
即係因為人多
所以香港人就唔係人?
所以香港人就老奉穫得差別待遇?
所以BNO就deserve 要住夠六年交足稅冇福利再考埋試先有citizenship 冇得好似BOTC咁直接登記轉正?
支性難改
其實都係簽個名
順便搵個國會議員幫手出下頭啫
新英國人R資源
新香港人R資源
有錢就搞掂左在港被告手足d 經費先啦
仲咁多時間去搶人d 資源cls
有幾多啲稅加埋交咗兩球以上先
讀書又要你管
即係你覺得要5+1後先可以學費跟local
如果好細個嗰啲跟屋企人黎都冇乜問題
但對冇degree想補一個嘅人
對佢地好有幫助
當然明白會有藍屍可能濫用呢樣嘢 然後跟著有樣學樣咩都要5+1前平權
但個人覺得讀書門檻/成本低啲係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞