移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
一直都講英國屬地,英聯邦同英國屬地兩個身份都夠資格爭取平權,BNO平權根本係歷史問題,如果嗰幾個地方稅率有差距就冇原整英國權利,你估英國會唔會解體
話bno visa係因為補充脫歐勞動力得淡笑
果d東歐佬本身渣開貨櫃車 有幾多香港人有貨櫃車牌?
呢家bno visa開左幾年 英國仲係大把藍領工唔夠人手
如果第二句成立
咁就直接連5+1都唔需要啦
點解爭取既方向唔係直接BC加全部福利?
唔係話你唔應該爭取大學果part
但個論點好弱雞姐

如果第二句唔成立
其實好多其他國家既人都交緊稅
咁點解你地唔主張平埋佢地權先

你果句你都係英國人係你講姐
咁鬼佬點解仲要分BC BNO
仲要5+1同埋俾咁多錢先

我支持架
但你疏理下先立論啦
班反對友大部份都係右癌,完全唔想討論BNO身份係可以用聯署爭取一啲合情合理但唔一定係老逢嘅事,英國國藉低級並非阻止BNO爭取home fee呢啲細微權利嘅理由

建基於班反對嘅友極端行為,原本都中性冇簽嘅不置可否,但係極度反感班右癌屈香港人係支那賤種呢個道理上,都建議自行按心意及道理簽幫手輕推。還申請者嘅合理可以有權去爭取權一個公道

https://petition.parliament.uk/petitions/632728

移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!
https://lih.kg/jMLwPT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
香港果班溫室小花

撚會填補到果d好撚金既藍領技術工種咩

聽黎聽去咪又係amazon倉
執貨

有幾多個砌磚工,水電工,大車貨櫃車司機
係,你認唔識人權文化法律,人哋home唔home fee又唔關你事,你好好教好你子女成材融入英國唔好做支那賤種就得
你呢啲所謂教育平權咪即係要求搶公民資源囉,仲兜?

你話決定權喺政府就無問題,咁班支那蝗蟲都係跟賣港政府政策拗著數,點解又怪佢哋呀?

你要求英國政府畀著數你就得,我用返本地人優先分析返唔應該就唔得?你咁巴閉咪拗埋英國人議員呀簽名證明呢個行動有廣大英國人支持囉

一定要好似班支那賤畜團結一致搶人資源先啱嘅?你想做cheap自己啫,我唔想喎
我理解嘅英藉係解英國公民囉,bno係一種特殊狀況,唯我唔用英藉,用英國公民/bc,咁你滿意未?
個班自私狗
Home fee 關喎
BNO 蝗蟲
其實未必要諗到咁複雜嘅
BNO人口對成個英國嚟講真係濕濕碎
英國又咁多唔同嘅國籍同visa類別
普通民眾唔會太留意呢啲政策
有MP支持就得

BNO有得投票已經係政治籌碼
幫BNO攞到左膠光環又拉攏到一班選民
總會有MP肯出力嘅
移英狗係特別樣衰
移民蝗蟲
現實就係咁唔好話英國,就算美國同中國咁大,要一下接濟六百萬人嘅難度有幾高。而且你依家又冇交稅比英國或者佢嘅屬地政府,憑乜嘢一落地就可以即刻有福利?

爭取權益福利冇乜問題,但係唔好成日覺得人哋老奉要俾咁,人哋都要向自己選民交代社會資源分配。BNO Visa本質上係一場交易,香港人要自由,英國政府脫歐要資金同勞動人口,冇利益英國政府根本唔會出呢個Visa。
中国香港人,新香港人
有時僑民係軟實力的作用, 西葡都係靠派護照維持世界的影響力
個post已沉底
簽佢鹵味
簽佢老味啦

唔好做大種乞衣啦
前殖民地咋,稅都未撚交過比英國政府就要求前宗主國呢樣果樣

仲有。大學讀唔起咪唔好讀住,自己搵錢搵夠學費先讀囉

大把local都係出黎做野後先再讀書
咁唔識人權文化法律,睇文件英文又睇少睇漏,你都係做自己融入英國,其他香港人交咩學費你唔好理人黃子華魚蛋論啦,咪盞你自己辛苦
葡萄牙西班牙同英國級數唔一樣,玩法當然唔一樣。英國就算唔派護照,每年都會有數以十萬計嘅移民,畢竟英語普及率係最高。葡萄牙同葡語相對冷門,真係唔介意派護照,之前亦都有低門檻嘅黃金簽證。西班牙就有西甲去吸引南美洲移民,尤其係阿根廷。
而家申請爭取一般酌情比香港BNO Visa以NRPF/ordinary resident身份去減免international fee,本身件事係嗰個減免唔係public funds及唔係絕對公民資源專利、更唔係平權呀?乜撚嘢搶公共資源咁難聽呀屌你老母?你自己睇返public funds及HE funds嘅definition先啦傻閪

重有,申請爭取同搶係兩樣嘢,而家申請/爭取原來喺你心目中就係搶,你都幾撚多稻草人打同偷換概念㗎喎

再講返,先你條賤種都喺度幫支那賤種踩香港人,屌你老母啦。香港人教育學費酌情減免國際生收費無攞公共資源求NRPF status一般酌情,同支那人賤種全方位由房屋、醫療、教育、綜援失業保障津搶齊攞盡,係班支那蝗蟲喺香港自動entitle緊特權,反而本土香港人乜撚都冇咁濟,嗰啲就真係持住港共匪共撐明搶,BNO爭取而反那賤種明搶你擺埋嚟講咁撚鳩完全比喻不當不知所謂,屌你老母垃撚圾死全家啦你

係,你唯一講得啱,你啲對支那賤種邪惡搶香港無視,對BNO香港人爭取小小就大大聲屌嘅憎恨BNO讀書嘅右癌hater,個腦壞撚左屈BNO係搶嘢嘅事非黑白道理不分嘅垃圾,真係咪撚痴埋嚟,唔該企撚開啲

當然,就係有你呢種蠻不講理連人爭取都唔得嘅賤種,本身中性無簽嘅我,都會因為你呢堆人推呢個聯署,你要唔幫香港人BNO自己人唔該你啲人死開啲,唔撚關你事

申請者嘅合理可以有權去爭取權一個公道

https://petition.parliament.uk/petitions/632728

係,香港人好撚自私好仆街,又唔撚關佢哋事,亦唔關我事,但就係見到佢哋咁撚仆街阻住啲年青人上進,明明本身唔想推而家都想推,去屌鳩呢班自私賤格憎人富貴厭人窮想後生仔冇書讀嘅賤種少數香港人

好似我之前咁不置可否唔關我事冇簽過之前幾次聯署,大家唔想幫但唔出聲踩,尊重同意。但如果想幫嗰一小撮受影響嘅但知佢哋想學費減少負擔上大學嘅年青人,就幫手推聯署用行動去對抗班黃子華魚蛋論嘅右癌

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞