移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
同埋簽咗純粹係交上去討論拎個交代
呢度就有人扯撚到去搶社會資源
要屌都係屌撚咗中部班中東巴基假難民先啦
講咗重點
N咁多稅,但乜柒福利都冇
由吸納人才嘅角度來講,根本就應該要做
#31仲寸緊香港人唔識幫自己人,
如果香港人要為咗幫自己人而造成對本地人不公,同鄰國啲生蕃有乜分別?根本本地人優先係全世界理所當然嘅事,係香港咁扭曲先迫到人走。
不如索性全世界本地生同外地生學費一樣,到時佢哋又會唔滿意大陸人嚟香港讀書可以收一樣價
我唔係幫大陸人,我係叫香港人去外國唔好好似大陸咁閪
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Home_student_(United_Kingdom)

In tertiary education in the United Kingdom, the term home student is used to refer to those who are eligible to pay university tuition fees at a lower rate than overseas students. In general, British, and Irish citizens qualify for home student status only if they have been "ordinarily resident" in the UK for three years prior to the start of university. From Autumn 2021, EU citizens lost their home student status and since have had to pay the higher international tuition fees.[1] There are other criteria to be satisfied. All other students, even British citizens, who do not qualify as "home students" are considered to be overseas students and must pay higher overseas students tuition fees at university.
要資金唔係叫人話要搶你啲錢,而係消費力;
勞動當然唔係白做,但脫歐後欠缺勞動力需要補充係事實。
唔覺得佢係幫緊大陸人 佢就係大陸人咁樣侵佔local資源極仆街 所以香港人唔應該咁做 你咁樣故意曲解人

你諗下點解咁多香港人自己都唔支持啦
難得英國肯負呢個所謂歷史責任去支持香港人 香港人就用行動去話俾人聽自己同大陸人冇分別 好多香港人就係唔想咁
你話爭取同英國人一樣 納3年稅有local學費都仲可能會多啲人支持
Ok 呢個buy你
本地學費呢家嘢唔係要交稅先有㗎咩
我見連英國公民都要交三年稅先可以畀本地學費,即係話前三年唔喺英國嘅話都要畀國際學費
呢單野見到香港人好多枷鎖
明明呢樣對香港人極度有利既方案
竟然成班香港人係度反對
話乜9野好肉酸唔做
屌香港人唔做大把印印nigger難民爭住攞福利啦

香港人拎左幾多錢黎英國,幾多人個個月扣稅扣到呀媽都唔認得,對英國貢獻多過其他難民多多聲,完全唔係新移民個隻訓係度拎公屋
根本你唔爭取d錢都比其他人,做到畫面好靚根本no one care
香港移民比起其他新移民真係好好多
噉事實香港人真係高人一等呀嘛,好過哂班支那人,蝻亞狗,蛔,白皮豬同黑鬼。
唔駛ff咁多
今日入境見有香港人揸住本bno行咗bc/歐盟嗰堆條隊,無視staff係咁叫hong kong this way
排到部機俾人揼返去other passports條隊排過
未係就未係,唔好咁貪心啦
有得俾咁多人咁平移民已經好厚道,英國本身經濟又唔算好,貪乜鬼小便宜啫
你都戇鳩,英國一落地就要比稅
唔少便宜喎 幾十萬喎
你都有份交稅喎
你唔爭取都係比左nigger咋喎
同埋係 ,呢家都係討論,點解唔討論得
Thank you
我講緊英國對於Home Fee嘅資格都係好嚴
基本上想諗著用BNO去英國讀大學畀Home Fee嘅都冇咩可能,除非:你小學開始喺英國讀(long residence),或者你已經喺英國住咗三年(three-year residency rule for UK nationals living abroad)

source: https://commonslibrary.parliament.uk/eligibility-for-home-fee-status-and-student-support-in-england
佢要你地黎做藍領only,唔係要班香港人黎管返班英國人轉頭
同埋做藍領洗乜仲要讀大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞