移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
https://www.instagram.com/p/CsZURMQq3HS/

蘇格蘭政府周二(16日)宣佈,根據法庭裁決一名伊拉克裔女生勝訴,由於她居住期限較法例規定少近2個月,入讀大學時無法受惠免學費,在人權上受到侵犯,所有蘇格蘭大學將擴大免學費的獲取資格,只要在英國居滿3年、並獲得蘇格蘭居留許可的2023至2024年度學生可獲全免學費,而未成年的政庇申請人及其子女,也有資格申請豁免高等或進修教育學費。《追新聞》記者發現,蘇格蘭對政庇移民改變政策觸動移英港人神經,近日「要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費」的國會網上聯署重新在社交群組熱傳告急,截至周四下午7時為止收集到4,574個簽署,距離1萬個簽名的目標還沒達到一半,聯署將於8月8日截止。
學費平權爭議|蘇格蘭放寬政庇移民學費全免 移英港人熱傳國會聯署 郭子健:蘇格蘭變更政策無提BNO簽證

https://thechasernews.co.uk/%e8%98%87%e6%a0%bc%e8%98%ad%e6%94%be%e5%af%ac%e6%94%bf%e5%ba%87%e7%a7%bb%e6%b0%91%e5%ad%b8%e8%b2%bb%e5%85%a8%e5%85%8d/
Further and higher education - residency criteria for access to financial support: consultation analysis
https://www.gov.scot/publications/residency-criteria-access-financial-support-further-higher-education-consultation-analysis/pages/3/
Grant Home Fee status for all who are in the UK under the BNO visa
British National (Overseas) visa holders in the UK have moved to the UK to settle. Having home fee status for those attending universities makes it easier for them to settle in.
https://petition.parliament.uk/petitions/632728
呢啲係做實事了
好撚肉酸
有幾肉酸
有權利當然要爭取
你搞清楚,本身BNO 都係英國國籍
又嚟,之前有人推動過結果畀大量香港人屌到仆街
如果你真係咁諗,咁應該爭取5+1都慳返,直接變BC,你做得到我咪恭喜你囉
你用呢個logic
香港人都係中國人
點解要反新移民?
班人傻鳩嚟
乜權利都唔去爭取
吃虧嘅只會係自己
So true
仲未計BNO呢個nationality 本身已經被閹割咗幾多rights
唔使誇大
一單還到單
香港人首先唔係中國人 係被中國人
香港人都唔識爭取,人地其他種族郁啲就夾錢打官司,香港邊個咁提出就屌邊個搞事,算吧啦。
又唔可以話算吧啦
該做嘅都係要做,應該爭取嘅都應該要爭取
BNO全名係咩籍話
每個人都係一出世就“被”成為某個地方嘅人
有邊個可以出世前揀
認祖歸宗係大清人,歸還領土應該回歸大清國
咁你要諗下點解咁少人支持,
香港人多年內飽受大陸人落嚟搶資源,去到外國唔想做返以前自己罵過嘅人,有返啲自尊心都唔得?
香港比中國殖民之前有無民族自決?
每個殖民地都差唔多有相關嘅嘢
香港人有?
咁樣97後仲唔係被中國人?
認祖歸宗呢啲咁out就咪撚搞啦
剩係清返筆數 1984中英談判無比香港人自決就係咁

97果時好多民主派支持回歸
咪on9 80年代有民調係極多人反對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞