移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
上面講左

BNO撚=
被英國曾經出賣
失去英藉的英國人
仲上緊深圳飲善茶
pin呢句比D
hypocrites睇
報mi7
係咪己經有個五毛list?
最終番香港反cup唔交英國重税
pin ar講得好有道理!
send it to reddit
冇呀,開名話邊個就唔好啦,費事拗佢係真毛定假毛。都一定有五毛架啦,直接屌佢老母死五毛就得架啦,屌佢老母死五毛
被遺棄嗰單嘢都未同佢計

索償嘅話
陪到個國家破產
搶福利大聲行先
唔肉酸

有今日因為英國無堅持唔還

比人拋兩拋自己走頭

然後掛個名攪一國兩制

但傻都知佢唔會守

只係掛名比自己後路takeover 番香港

前幾年英美聯手已經舖左路

而家係等時機收成
支那人食香港資源都唔係免費,公屋要交租,睇急症要比錢,照佢邏輯支那人應該都好entitle享受香港福利
BNO從來冇交過稅俾英國點解可以叫人哋俾福利你? 千祈唔好做壞香港BNO人形像!
單程證邊一年 launch
我去買波衫有比VAT
我有比council tax
我買車有比路稅
我買樓有比印花稅
同強國人攤大手板拗着數有咩分別
吸啲係你到咗英國先俾嘅稅,你到英國之前交過咩俾人? 都未轉正BC就想伸手攞福利,好似香港新移民咁,醜唔醜!
折衷可以聯署有低息load/分期或者增加獎學金名額.....
新移民要求同本地人福利平等,點撚會係平權?
唔好話爭取,直頭係搶啦

攞BNO 嘅根本未完全滿足做英國公民嘅條件,又憑咩爭取同本地人相同嘅福利資源。

移民都要跟規矩,唔係話香港人被政治迫害,所以人哋政府就要包養你。

再講,政府差別對待自己國民同新移民係應該㗎,咁先可以容納咁大班香港人喺英國居留,同時英國本地人又冇咁大反對聲音。
如果住夠三年咁唔叫過份喎
搞清楚, 97後係比人賣豬仔, 唔係我地走咗去唔付出, 依家只係平返應有嘅權利
英蝗
班友又會LOOP返去BNO=英籍,
講得通嘅話,一落地就BC,申請費都慳返啦,亦唔使額外爭取呢樣嗰個。
有邊個國家VISA權利同公民一樣咁痴線?換作你係公民都唔濟啦,唔識將心比己咩?

真係講歷史責任,唔爭在罵埋英國點解當年唔派兵滅共而係選擇歸還香港,殖民地嚟架,真係當自己係寶老奉要英國出盡奶力保護咩?
再講遠啲,點解美國當年要同中共建交等佢坐大而家迫害香港人?咁講美國都有責任開條香港人專用移民通道喎!

當英國盡晒所有歷史責任,如果呢一刻英國宣佈所有殖民地嘅人都即時有BC,大量第三世界國家嘅人湧去食埋你交嘅稅,睇下你仲去唔去?當然英國都明呢架嘢,所以剩係畀香港人5+1,計過有著數嘛,又唔見佢開5+1畀非洲南亞嗰班窮撚懶閪?緬甸曾經係英國殖民地,緬甸人而家慘過香港人添啦,有5+1未?
望住班英文又未講得好行出街又柒下柒下嘅香港人爭取平權就覺得好笑喺香港就驚黑驚freeride晒班手足而家拎完著數拍下籮柚走佬又覺得唔夠喉想再要多啲
bno尊貴十倍同緬甸比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞