移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
香港人有交稅點樣搶資源
咁大陸人落到嚟打工都有交稅,係咪應該有權立即上公屋,唔使等7年?
下 唔係不嬲屌緊新移民特快上公屋呢啲咩?
真係打工交到稅又會有公屋嘅

而家講緊子女教育平權喎
你可以子女教育平權?點解新移民唔可以住屋問題平權?
咪就係,CLS 啲人滑坡謬誤到
仲有只係叫英國找返少少當年白般閹割BNO 嘅數
有咩問題?
無架啦 香港人就係賤 奴性 自卑 崇洋 無得救
成個種族唔會團結 唔會爭取權利 唔會幫自己人 無同理心 見到自己人想爭取權益就會話返自己人搞事 永遠都要主動站在高處奚落弱者
「唔鐘意咪離開xxx囉」 「唔好搞事激嬲xx政府」「要不是xxx 你地早已完蛋了」
無論政見係點 即使移左民有哂護照 骨子裡都係嗰種人
其實就算英國人揸住BC都要住滿三年先可以用local學費讀大學。
我論點好簡單
香港人本身就係英國人
嚟到住已經要比tax 返工又有tax 無返工都一樣比tax
有交稅 有仔女適齡 本身英國人
有乜問題?

好啦 中國大陸新移民
抽150落嚟 有乜代價呢
上公屋有入息審查 香港交到tax嘅入息 過到咩?
中國大陸新移民本身唔係香港人 無歷史責任要比返呢班人身份
目的係洗淡香港人
點解要比特快公屋呀?
符合資格咪慢慢排囉 屌你老母
本土英國出生嘅鬼佬,離開英國一段長時間,仔女返英國講讀大學都要俾海外生學費,點睇?

若果BNOers 爭取成功,呢班不折不扣,如假包換嘅英國人會點諗?
Bno係咪住滿三年先得呢咁
如果係同bc平起平坐嘅話 咁都係要佢個petition 希望議員比個解釋
要有政治籌碼
譬如話如果英國唔俾香港後生用本地學費讀大學
就會令佢哋可能選擇去美國加拿大澳洲升學
或者算數留喺香港讀書
Defeat 咗佢背底想吸收香港後生勞動力嘅原意

我意思係要講得出推呢個政策嘅時候
對英國社會佢有咩好處
或者如果佢唔做有咩壞處
用太陽而唔係北風嘅方法令佢肯同意訴求
生活滿三年先俾,冇問題呀,fair
問題係依家就算你生活足三年,都係冇local fee
所以咪要爭取
唔係喎,我見到好人話唔關特唔特快事,總之大陸人嚟爭公屋就係錯。

但人哋起碼要等7年先可以上樓,你而家想一落地就有,仲唔係貪過佢哋?
source?
係鬼
你就理性好多,你要人畀著數你,就要搵嘢交換。
bno visa好明顯係英國畀民主自由你,你畀資金勞動力嘅等價交換。
信英國真係為盡歷史責任同人道理由而開放係咪太天真?呢啲只係等件事包裝得靚啲咋。
真 香港人同大陸人本質上冇分別
一見到有小便宜就貪到盡
比個BNO visa你 仔女讀中小學免費都唔夠 咁都仲要死lur本地大學學費
人地讓你一步你就得串進尺 真係唔好怪人地local歧視你地
聽就多,未親眼見過。
但重點係,我見好多人只要係大陸人排公屋就屌,唔關特唔特快事。
定係你係清泉只屌排特快?
資金投資都有回報,英國定期存款做緊4.3%, 兩年期。除咗要考慮遺產稅,英國政府食唔到你資產。

勞動係有糧出,唔係白做。
除咗特快公屋
仲有好多仆街野
隱暪資產拎綜援加免費讀大學都好多
唔知點解為咗踩在英港人 大陸人搶香港資源你都幫
係咪傻撚咗
on9 international fee比多幾十萬
點都爭取左先 批唔批英國政府自己決定
睇fb group見成班人話唔會簽r著數真係撚79
屌你老母成班bno個個月返工交咁撚多稅又ni,點解bno學生唔可以有福利有local fee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞