移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
我都唔認同呢個係正常權利
咁樣搞 BNO 都取消埋佢就好笑

香港人係中國蝗蟲無錯
因為香港人係中國人
因為香港人係華裔佔大多數。完

因為大部份香港人都係我地中國人乜乜既佔大多數。完
死蝗蟲
BC 住唔夠年期都要俾international fee
英國國民
有交齊税
正經讀書唔係做犯法野

原來唔可以爭取
1. bno唔係英籍,講到口臭,係嘅話落地就bc,你死都要堅持無計
2.你working holidays 都要交稅,係咪就有齊公民權利?
英國屬地嗰陣BNO或者BNO家屬有冇交稅先,話脫離就脫離咗英國屬地,當時有冇正規渠道俾BNO升做BC?

係英國佬將屬地護照降級成海外護照,將BC同等權利降到BNO,你老母係英國封撚死晒啲窿,佢俾個最後期限係申請BNO,而唔係俾你BNO轉BC,本身應該有嗰啲權利一早cut撚晒
你都on9,稅就交咗俾英屬政府,佢點駛啲錢我又要理?佢俾晒啲儲備香港特別行政區我哋又有份分
識玩!
最撚慘啲賤種狗話英國屬地時期交稅唔算數,如果咁都唔計其實當年可唔可以唔交稅,可唔可以退返英國屬地嗰陣交咗啲稅返嚟
1. BC 都要住 3年先可以享有大學學費福利
2. 申請 BNO visa 時已知冇大學福利,即係已接受條件,已申請 visa 者,不應強爭。

未申請者,亦不應強求高於 BC 的待遇。
係,我樓上條撚樣如果真係舊香港人,竟然對住支那賤種就做左癌又跪又奶又送錢,比佢哋任佢哋做大種乞兒,對返香港人卻極端右癌連連署都唔心,請求學費減免交非懲罰性基本學費有比錢屌賈阻止,手指咬出唔咬入兼完全雙重標準親反那賤種仇香港人,都唔知係咪都係支那賤種嚟
BNO is one type of British nationality but not citizenship

中文係英國國籍但唔係公民

唔好再用中國法律context去混淆英國國籍嘅法律地位,全世界唔認bno係英籍只有中國同中國香港政府
實會有人咁做
一個群體咁多人 個別有人咁做唔會奇
問題係一個大政策當然係睇大部份人
local都有人讀完書去外國生活
我就唔信大部份97後會黎讀完書就走
貪香港多大陸人?
你樓上一連三個
咪傻啦就算計埋英國屬地交啲稅頂多咪同BC同等,要求高於BC係on9

仲有巴打講得啱,申請咗嗰啲應該接受現有條件,直到到期或者放棄申請先恢復新權利,咁先係跟合約行事
1.上面有人提過97前係交稅畀港英政府
2.人哋降咗你級,咁而家咪畀機會你用手續費兼6年時間升返級囉,即係你覺得呢廿幾年對英國本土無貢獻就可以無縫升級?唔爭在叫英國賠埋廿幾年無得歸英嘅精神損失
咁點解到而家仲唔係一落地就bc先?咪即係連英國都唔認囉
你真係咁堅持呢啲歷史因素不如真係眾籌打官司,成功我會恭喜埋你一份
你都on9,教授學院同事單單都打官司好好玩,對個社會好有效益?

政治教育政策問題經人權申請以合法合理合害憲公平仲裁批唔批,就可解決好多爭端專注教育專業大家有規去跟。你唔明撚明?

英文又睇啲唔睇啲,復又唔撚識睇,仲話去咗英國交緊international fee,咩係自由表達人權爭取HRA1998又唔識,case law裁決有例可循等學院去跟去解決民主社會問題你完全唔撚識唔會尊重,勸你好好學下UK Citizen嘅文化點樣檢討下非左膠式只係按道理爭取人權,兼唔好咁樣教你個讀緊大學嘅小朋友學似你咁不學無術3你老母年
BC 都要最近三年係英國住先可以有Home fee 啦。
要求BNO visa 即有Home fee 係要求緊比BC 更好待遇。
正常就係英國人最近三年居英先有Home fee
香港50年代尾之後財政完全自主 香港殖民地政府收到嘅稅係唔會上繳英國 大部分用番喺你哋阿爸阿媽同阿爺嗰代嘅人身上 你想攞返你祖上喺香港交嘅稅 你可以試下同路政署講講以前起天橋/馬路用嘅石屎 攞返屋企
就算要爭取,都唔係爭取多過BC 既待遇。
咁係你政策,關我哋市民交稅撚事,交咗稅就應該有交咗稅嘅權利架喇,政府政策有變原來你就可以唔要部份權利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞