移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
唔關交稅事,而係永久居留權加通常居英
而家呢度個重點討論有話要升做BC咩?

合情合理,爭取交本土學費減免多少唔呢一部份權利都要阻止,一係就水人打官司玩大,非黑即白,將件事轉移焦點務求令爭取嘅香港人收皮,咩居心?

你同匪共一樣,真係好撚嬲英國收留香港人尤其係年青人,要香港人啲最慘嘅年青人冇書讀咁喎?
2024 年開學就應該有第一批BNO visa 住夠三年既香港人。
我係同好多畀共匪迫害嘅香港人一樣,好憎啲非公民搶公民嘅資源啫
97前香港人的確係有交稅畀當時嘅殖民地政府

咁當時嘅殖民地政府 就用返啲錢喺香港範圍內嘅基建同民生 福利 表面上英國佬係冇搵香港人笨同著數 不過你可以話英國政府係叫香港嘅地鐵 九鐵同巴士公司買英國貨 間接抽香港人稅 不過依筆錢唔係真係咁大

另外香港嘅income tax稅率比英國少 就算喺九七年6月30號之前 英國真係張100 percent係香港收嘅稅 上繳去英國 一般嘅香港人移民去英國之後 係唔係同一個普通英國人比要攞少幾成英國嘅福利
原來又係極端右癌嚟,樓上講過好多次唔好攞反那賤種白搶香港資源嚟對比,呢個point loop幾多次都冇用

- 香港人合法合情合理嘗試爭取交英國本土學費減免少少亦同意英國冇話一定會比

vs

- 支那賤種一直以匪共政治壓迫,大種乞兒咁,一蚊唔比搶舊香港各種由房屋、醫療、教育等資源,而現實港共支共係全部都比系統性出賣香港人

你而家拉埋嚟對比暗諷香港人係反那賤種,邊撚到公道?你係咪咁撚憎香港人,下下要屈香港人為樂,就算比喻不當都要將同支那賤種惡行拉香港人人權爭取嚟講咁撚肉酸?

香港心無撚搶過英國公民資源,係請求英國政府及民意爭取,睇下批唔批並按裁決道理繼續生活,合情合理咁你都要阻止反對咩居心?你真係咁撚憎香港人?
巴打意思即係假如英格蘭 蘇格蘭 北愛爾蘭 各地自治政府個稅率唔同就唔應該享有相同權利,學到嘢了
喺連登講事實得唔得㗎? 人哋嗰個BNO以為去到英國可以做中層高層㗎 人哋唔甘心做藍領啊
佢地個理論都戇鳩
邊個有啲咩冇啲咩唔係爭取權益嘅前題嚟
爭取權益係爭取人地唔一定過嘅
點解會考慮邊個有邊個冇
基本上所有人嘅情況同香港人都唔同
呢班移英港人,簡直係蝗蟲之中嘅蝗蟲,係真真正正嘅真蝗蟲。

大陸學生落嚟香港讀書,即使畢業留喺度做嘢,都唔會咁撚癲要求學費同本地人一樣 人哋都有禮義廉恥,知道乜嘢叫做應該要自己比。
你樓上可能係純階級主義者,人人平等HRA1998人權民主due procedure申請爭取呢啲convenant喺佢眼中全部廢紙垃圾,純講錢多稅多權多就邊個叻,誰大誰惡誰正確。佢當權佢可以復辟中古時代農奴制
[quote]咁你要諗下點解咁少人支持,
香港人多年內飽受大陸人落嚟搶資源,去到外國唔想做返以前自己罵過嘅人,有返啲自尊心都唔得?
真 香港人同大陸人本質上冇分別
一見到有小便宜就貪到盡
比個BNO visa你 仔女讀中小學免費都唔夠 咁都仲要死lur本地大學學費
人地讓你一步你就得串進尺 真係唔好怪人地local歧視你地
咁大學可以home fee都讀到其實都係幫緊香港人日後融入英國社會,長遠係有利嘅

宜家蘇格蘭放寬home fee都要住滿3年,如果你話一到埗即刻有就唔係好合情理啫
佢地個理論都戇鳩
邊個有啲咩冇啲咩唔係爭取權益嘅前題嚟
爭取權益係爭取啫
人地唔一定過嘅
點解會考慮邊個有邊個冇
基本上所有人嘅情況同香港人都唔同
唔記得隔行
依家devolved governments佢可以定稅率 但係同英格蘭唔會相差好大

另外嗰四個nations 係組成聯合王國 香港從來唔係聯合王國嘅一部分
同樣英國屬地有納過稅都唔算數真係好撚癲,強烈要求退稅
其實本身都冇乜嘢純講道理都中性儀話簽唔簽,爭取啫,BNO Visa面對英國唔批又唔會反社會,咪自力更生囉

但係嗰幾批右翼,尤其係拉香港人屈係支那白搶嚟類比,無所不用用以阻止BNO Visa申請可放寬home fee,件事嗰種打壓反而令講道理嘅人覺得好過份,而結果阻止申請爭取下,受害最深嘅應該係求讀大學嘅被匪共重點打壓嘅香港想喺英國讀大學嘅年青人。好唔公道,一諗到呢度反而原本庶諗住但而家覺得要推介下個連署囉

得閒又唔係嗰批極端右癌嘅,就幫手簽啦還香港人公道吖

https://petition.parliament.uk/petitions/632728

移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!
https://lih.kg/jMLwPT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
搞清楚事實先

1. home fee 既條件係 有永居權 加 最近三年居英。
2. 英國居民都受限,所以佢地都要最近三年居英。
3. BNO visa holder 未有永居,所以實際上佢地要住滿5年+申請永居既時間先可以有Home fee。
4. 即刻容許畀home fee 係有先例, 烏克蘭難民。而政府係有額外funding 畀大學。

https://www.timeshighereducation.com/news/ukrainian-refugees-get-home-fee-status-english-universities

所以
1. 正常來說,爭取「所有」bno visa 可以「即時」交home fee, 唔係平權,係超過BC 既權利。咁香港BNO visa holder 有幾大程度可以同烏克蘭難民比照呢?
2. 爭論點係BNO holder 唔係一般外國人,佢有稍為多過其他以簽證居英既人既權利(e.g. 投票權。重點,有得vote 先有say ).
3. 咁永居既要求有無可能對BNO visa holder 放寬呢?
根據你嘅邏輯 NI俾唔夠三十幾年 攞唔足state pension 都係唔啱
你樓上邊條階級奴隸主義交稅大晒撚邊有你咁好,你咁好人只係想當年大英帝國退稅咁少?

佢想復辟農奴制呀,你喺佢眼中你唔好咁無大志啦,會比佢屌㗎
重有呢個要求

Being ‘settled’
A settled person is someone ordinarily resident in the UK without any immigration restriction on the length of their stay. The regulations take this definition from immigration law (section 33(2A) of the Immigration Act 1971). Students with right of abode in the UK or indefinite leave to remain will meet the criteria.

BNO visa holder 有限制居英5 年,要申請到ILR 先滿足呢個要求。
邊句有你講過NI、邊度見得有你講嘅logic呀屌你老母,你同藍尸屈頴妍條賤蛆同性㗎?
申請ILR, 有無錢唔係一個條件。理論上唔做嘢5年你都養得起自己既話,都應該無問題。
基本上仲係讀書年齡嘅都大多數係97後,唔係有BNO,連英籍都唔係
BNO大大隻字寫住British喺Nationality一欄,都叫唔係國籍?比香港政府洗咗腦?
英國國籍6種分級係另一個問題
有撚病 我又唔係讀law 佢乜鳩人權文化關我撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞