移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
申請就唔係搶?咁支那人夠係合法申請公屋綜援,咁喺你眼中又變咗搶?支那人係搶香港好多嘢,所以香港人搶返英國一樣嘢就得?五十步笑百步呀?

係咪搶資源,咁你咪留返畀廣大英國人決定囉,唔好好似蘇格蘭公投咁投輸又隔一陣再投過。

而家連網上簽名呢啲督得數嘅嘢都唔夠5000,個數唔係我限架,係你個所謂平權方案不得香港人心呀,你睇下有無英國議員幫你出頭,記住民主社會係少數服務多數,你而家係少數發細路仔脾氣無用架,自己檢討下啦
先再講:BNO唔係搶,支那蝗蟲絕對係搶,拉倆者嚟比嘅你係賤過支那賤種

原來申請/爭取就係搶,你呢句惡過共産黨一錘定音咁撚權威嘅說話抺黑BNO,一句已經違反晒英國法律人權精神啦,真係共匪主席雜種狗帝都甘拜你下風啦。同你呢啲權威過雜豬帝嘅人講嘢,等同精神病院班末期溝通一樣毫無意義

因果有天理㗎,如果你係移居咗英國人權民主法律保障國家,對爭取人權呢啲事卻竟又睇唔過眼黃子華魚蛋論唔關你事又要屌嘅,我勸你快撚響應雜種狗號召,回流支那香港同你班支那賤種真係搶香港嘢嘅人一齊生活,你留嗰民主國家只會對各國人借ECHR爭取人權不停激氣咋。連人哋只爭取下都要屌阻撚住晒不務正業怨婦上身,咁人權民主國家唔啱你,走啦垃撚圾,唔該行撚開啲,唔撚想同你講嘢。你繼續夾埋你嗰班仇BNO嘅傻閪不停阻人爭取人權嬲撚死你自己好撚嬲囉

當然,再繼續推聯署,原本我都入如食花生無撚幫推,係你呢種垃圾啟發我咋

https://petition.parliament.uk/petitions/632728

移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!
https://lih.kg/jMLwPT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
個petition 太粗疏啦。

1。究竟現時係乜嘢因素令BNO visa holder 無 home fee? (我知道係要有永居同三年內居英)但呢個規則係BNO visa only 定係有其他更深層既規例,從而帶出呢啲要求?
2。呢啲法規有無例外既機制,有無例外既事例?如有,是否適用放BNO visa holder?
3。如果要政府為此有特別措施,咁政府點解要咁做?
4。而家同未來有幾多人受呢個問題影響而要畀國際學費?
5。除咗我香港人,重有無其他族群有同樣問題?
6。從MP 既角度,點解佢要支持呢個提案?
7。有無Home fee 同international fee 中間既第三條路?
不如你答我做香港人交齊稅得到d咩
依家風頭火勢

有部份政客(特別奶共個批)騎劫個petition 攻擊 BNO

寧願等大選後 印仔落台先再算
本地學費
啱呀,申請移民嗰陣講明冇福利,當時乜柒都應承,乜柒都肯,去到英國即刻得寸進尺,啲人成日話人芝麻蝗,有得搲著數即刻原形畢露
所以從來我都主張 拿到 ILR(5年) 同時自然會有home fee status
得到水炮車同支那賤種嘅冷嘲熱諷話香港人港燦黑暴囉
你都唔知係第件右癌重覆呢個鳩論據

樓上講過好多次唔好攞支那賤種支那蝗白搶香港資源嚟對比BNO申請Home Fee減免,你呢個垃圾point loop幾多次都冇用

- 香港人合法合情合理嘗試爭取交英國本土學費減免少少亦同意英國冇話一定會比

vs

- 支那賤種一直以匪共政治壓迫,大種乞兒咁,一蚊唔比搶舊香港各種由房屋、醫療、教育等資源,而現實港共支共係全部都比系統性出賣香港人

拉埋嚟比係你比支那賤種更賤
咁一係收返5+1
你唔使咁辛苦做嘢交稅啦
咁你件大種乞兒快啲同英國本地人講:你父輩當年欠撚咗香港人,而家拎返呢啲權利合情合理,睇下佢哋同情你定當你ON9
咁其實冇籌碼
香港後生跟埋屋企人過去 成家等梗入籍
邊會無啦啦去美澳加升學
要佢哋俾國際生學費都要硬食㗎啦
而且好多中產家庭 俾得起外國升學嘅 就俾得起呢個學費
喺英國住咗幾年嘅 就算俾唔起 都會借到錢
香港人咁睇重讀書 點都會俾

最差嘅咪叫個後生仔等幾年先讀大學
對英國嚟講冇乜損失
佢哋會話英國當年欠撚咗佢哋,找數嘅責任就係最大嘅籌碼,不要反駁,否則你就係共產黨怕香港人活得好。
班bno窮閪真係煩
https://www.facebook.com/the.chaser.news/posts/238281302139101
追新聞個FB無一個人係撐呀,唔好匿喺連登度圍爐,入去逐個批鬥佢哋係共產黨啦
Errrrrrr
點解蘇格蘭嘅大學事務係搵西敏寺聯署?
唔係搵蘇格蘭議會咩

可惜而家係5+3
唔係5+3

最近三年居於英國係唔使等有ILR 就開始計。所以BNO visa 住滿5年就自然滿足呢個3年既要求,只要5年後取得ILR 就得。
係,學你啲支那賤種咁,唔使5+1,一落嚟香港就免費房屋、大學學位、各種港共匪共政府全方位福䄺公共資源助養,仲要支那賤種大部份成世冇撚過稅比香港政府淨係痴港燦老公老婆,好幸福

咁xg人搞呢啲,真係會search好多資料。
想奶舊糖都咁專業,在乎吃相。
翻貼返呢層總結晒你啲歪理

而家申請爭取一般酌情比香港BNO Visa以NRPF/ordinary resident身份去減免international fee,本身件事係嗰個減免唔係public funds及唔係絕對公民資源專利、更唔係平權呀?乜撚嘢搶公共資源咁難聽呀屌你老母?你自己睇返public funds及HE funds嘅definition先啦傻閪

重有,申請爭取同搶係兩樣嘢,而家申請/爭取原來喺你心目中就係搶,你都幾撚多稻草人打同偷換概念㗎喎

再講返,先你條賤種都喺度幫支那賤種踩香港人,屌你老母啦。香港人教育學費酌情減免國際生收費無攞公共資源求NRPF status一般酌情,同支那人賤種全方位由房屋、醫療、教育、綜援失業保障津搶齊攞盡,係班支那蝗蟲喺香港自動entitle緊特權,反而本土香港人乜撚都冇咁濟,嗰啲就真係持住港共匪共撐明搶,BNO爭取而反那賤種明搶你擺埋嚟講咁撚鳩完全比喻不當不知所謂,屌你老母垃撚圾死全家啦你

係,你唯一講得啱,你啲對支那賤種邪惡搶香港無視,對BNO香港人爭取小小就大大聲屌嘅憎恨BNO讀書嘅右癌hater,個腦壞撚左屈BNO係搶嘢嘅事非黑白道理不分嘅垃圾,真係咪撚痴埋嚟,唔該企撚開啲

當然,就係有你呢種蠻不講理連人爭取都唔得嘅賤種,本身中性無簽嘅我,都會因為你呢堆人推呢個聯署,你要唔幫香港人BNO自己人唔該你啲人死開啲,唔撚關你事

申請者嘅合理可以有權去爭取權一個公道

https://petition.parliament.uk/petitions/632728

原本#424
https://lih.kg/zPfRBJX
#424 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

同時,已經話咗唔想同你件右癌賤種講嘢咯,你係咪咁賤種嘅呢係想比我屌呢,你唔好再覆我同你無嘢好傾
又係覆親我先翻貼你嘅歪理等大家自己判斷下事非黑白邊個憎人富貴厭人窮

而家申請爭取一般酌情比香港BNO Visa以NRPF/ordinary resident身份去減免international fee,本身件事係嗰個減免唔係public funds及唔係絕對公民資源專利、更唔係平權呀?乜撚嘢搶公共資源咁難聽呀屌你老母?你自己睇返public funds及HE funds嘅definition先啦傻閪

重有,申請爭取同搶係兩樣嘢,而家申請/爭取原來喺你心目中就係搶,你都幾撚多稻草人打同偷換概念㗎喎

再講返,先你條賤種都喺度幫支那賤種踩香港人,屌你老母啦。香港人教育學費酌情減免國際生收費無攞公共資源求NRPF status一般酌情,同支那人賤種全方位由房屋、醫療、教育、綜援失業保障津搶齊攞盡,係班支那蝗蟲喺香港自動entitle緊特權,反而本土香港人乜撚都冇咁濟,嗰啲就真係持住港共匪共撐明搶,BNO爭取而反那賤種明搶你擺埋嚟講咁撚鳩完全比喻不當不知所謂,屌你老母垃撚圾死全家啦你

係,你唯一講得啱,你啲對支那賤種邪惡搶香港無視,對BNO香港人爭取小小就大大聲屌嘅憎恨BNO讀書嘅右癌hater,個腦壞撚左屈BNO係搶嘢嘅事非黑白道理不分嘅垃圾,真係咪撚痴埋嚟,唔該企撚開啲

當然,就係有你呢種蠻不講理連人爭取都唔得嘅賤種,本身中性無簽嘅我,都會因為你呢堆人推呢個聯署,你要唔幫香港人BNO自己人唔該你啲人死開啲,唔撚關你事

申請者嘅合理可以有權去爭取權一個公道

原本#424
https://lih.kg/zPfRBJX
#424 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

你咪返過去同佢哋圍爐囉,冇嘢同你右癌惡人再討論落去,你比小小尊重你自己咪撚覆我post撩我咁撚低賤啦
我老㩒就係一個仔女要交海外生學費嘅英國鬼佬,所以我知佢哋點諗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞