移英港人熱傳國會聯署 要求讓BNO簽證持有人獲取本地學費!!!

503 回覆
108 Like 191 Dislike
平你老母權咩
支那族係香港住屋嘅權仲大過香港本地人
跟翻bc,要住滿一定年期先享有福利,否則bc都反枱
5毛?
bno本身就係英藉
係從前英國佬諗古惑野比太監護照比香港人,平權有根據

而單程證150係中共為血洗香港人的政策,本質已唔同
咁依家bno visa住夠三年可唔可以用本地生學費讀大學?
英國國籍≠英國公民
點解少人支持好簡單
其實大把人賣左幾層樓托錢去
但BNO簽證持有人獲取本地學費對一些貧窮家庭係好有用

香港人就是如此,例如碼頭工人攪示威,其他香港藍領都會仆街到盲反

香港人講團結衰過南亞
仆佢個街丫,佢竟然有source
又有條垃圾玩手段刷差評

你係有道理就講,你係垃圾因你父母都是如此垃圾
你父母比天收未姐
你話三年home fee就合理訴求
但係呢個petition 個設定係全部俾home fee喎
叫人點支持
屌R着數,大撚把中東非洲難民排喺前面
BNO班人先交左幾多年稅呀?
咁快同UK gov拗福利係咪傻撚左
同意你嘅諗法

新時代左翼個思想就係政府欠撚咗佢。但香港人作為一個移民群體,想有當地大部分人支持(或者話起碼唔反對)就係要曉以利害傾掂數

既有人道光環,又有經濟利益
全世界只有英國有6種等級國籍法, 本身已經係岐視性政策
阿英國人交過英國稅未呢?對英國社會經濟零貢獻,一啲義務都冇盡過,好唔好意思話係你權利,你咁樣同班蝗有咩分別?
難民食福利問題我一直都有屌,
但你應該將難民嘅資源畀返local,例如nhs,補貼大學費,或者簡單啲全民退稅抗通漲都好,而唔係鬥爛拗埋一份。
sorry 冇分別 香港人就係蝗
你可鬧老一輩賣港,但97後港人對英國冇付出過任何野都係事實,冇付出想吸本地人血基本就係蝗
有朋友係bc但係係係英國讀書都係交international fee
BNO (二等公民)

個個攞住個BNO 打撚曬飛機又話要爭取乜乜乜,未放寬之前你地連perm stay 都做唔到。
97後港人根本同英國零連繫

老實丫,BNO VISA出前,你覺得大部份BNO港人同英國有咩連繫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞